robert coolen / Shutterstock.com

Analyse Picnic

Picnic versnelt goei met robotisering distributie

4 April 2022 - Linda van Eekeres

Niemand minder dan Koning Willem-Alexander opende vrijdag 1 het eerste (grotendeels) gerobotiseerde distributiecentrum van Picnic, met het inpakken van een kratje boodschappen. Gerobotiseerde distributiecentra moeten een belangrijke rol gaan spelen in de verdere expansie van Picnic.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Nederland breidt Picnic nog steeds uit. Vorig jaar mei was Picnic actief in zo'n 120 Nederlandse plaatsen. Momenteel bedient de boodschappendienst 850.000 klanten op 200 plekken in Nederland. In Duitsland werkt Picnic sinds mei samen met supermarktketen Edeka in Noordrijn-Westfalen en ook daar worden steeds meer locaties aangedaan door de kenmerkende elektrische busjes. Ook in Frankrijk is Picnic actief. Inmiddels werken ruim 10.000 mensen bij het bedrijf.  

Het groeigeld dat Picnic nodig heeft, neemt eveneens toe. Picnic haalde in 2017 al €100 miljoen op. Voor verdere uitbreiding in Nederland, Frankrijk en Duitsland werd in september een financieringsronde afgerond. Daarbij werd €600 miljoen opgehaald. Dit onder andere via het Bill & Melinda Gates Foundation Trust, die het grootste gedeelte van dat bedrag investeerde. In totaal heeft Picnic tot nu toe €950 miljoen opgehaald bij investeerders. 

In 2019 haalde de keten €250 miljoen op voor het bijna volledig gerobotiseerde distributiecentrum, met het doel nog snellere groei mogelijk te maken. En die groei kan in hoog tempo versnellen, want de volgende geautomatiseerde distributiecentra staan al in de steigers. Gedeeltelijk wordt geïnvesteerd in nieuwe gerobotiseerde distributiecentra waarvoor de boodschappendienst afgelopen drie jaar zelf de software heeft ontwikkeld. Het distributiecentrum in Utrecht op bedrijventerrein Lage Weide langs de A2 kan 150.000 klanten per week van boodschappen voorzien. Het volgende gerobotiseerde distributiecentrum van Picnic in Nederland is in aanbouw in Ridderkerk. Ook in Zwolle zal een geautomatiseerd distributiecentrum verrijzen.

In de coronacrisis - in 2020, het recentste jaar waarover cijfers bekend zijn, verdubbelde de omzet bijna naar €455 miljoen. Het verlies bedroeg €44,8 miljoen. Het bedrijf verkiest vooralsnog uitbreiden boven winst. Waar Picnic ook nog steeds uitbreidt in Nederland, zit het groeipotentieel momenteel in Duitsland.

Dubbel zo groot gerobotiseerd distributiecentrum in Duitsland
Ook in Duitsland, in Oberhausen, bouwt Picnic aan een gerobotiseerd distributiecentrum. Het vierde distributiecentrum van Picnic in Duitsland wordt dubbel zo groot als dat in Utrecht, dat 43.000 vierkante meter telt. Volgend jaar moet het in gebruik genomen worden. Dat het gerobotiseerd is, betekent overigens niet dat er helemaal geen mensen aan te pas komen. In Utrecht zijn tussen de 800 en 1.000 werknemers nodig.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden