Shutterstock

Nieuws Frites

Frites in de lucht met Transavia

4 Februari 2022 - Rianne Nieuwenhuize

Luchtvaartmaatschappij Transavia serveert vanaf 10 maart frites op alle vluchten vanaf Amsterdam, Rotterdam, Eindhoven en Brussel. Transavia noemt de aardappelsnack een allemansvriend. ,,Het is een snack die voor een grote doelgroep aantrekkelijk is."

Het serveren van frites aan boord van vliegtuigen is een idee van schrijver Leon de Winter, een fervent fritesliefhebber. Hij verdiepte zich ook in frites die laag in koolhydraten zijn; deze worden bij Albert Heijn verkocht. De Winter zag graag frites op de menukaart van het vliegtuig staan. Dat idee kwam terecht bij Foodcase International dat maaltijden en snacks voor zo'n dertig luchtvaartmaatschappijen wereldwijd ontwikkelt. Twee jaar lang is er gesleuteld aan de perfecte crunchy frites. Directeur Wilbert de Louw: "Transavia is een van onze klanten en daar was men meteen enthousiast. Ook omdat bij Transavia de vraag leefde: waarom serveren we geen frites aan boord?"

Speciaal geselecteerd aardappelras
Frites in het luchtruim serveren is geen sinecure. Het luchtvaartpersoneel kan namelijk niet de hele vlucht de oven in de gaten houden. Plus dat de smaak in het luchtruim anders is dan op aarde. Om deze redenen is aan de introductie een uitgebreid traject voorafgegaan. "We keken in de testfase naar wat voor aardappelras we wilden gebruiken. Dat sterke ras is speciaal geselecteerd voor de vluchten," aldus directeur De Louw.

Eind 2021 is de frites meegegeven aan twintig crews om op vluchten uit te proberen onderweg.  De proef was alleen bedoeld voor het personeel. De uitkomst was goed. De medewerkers van Transavia waren aangenaam verrast. Over de frites zit een speciale coating die zorgt voor de zoute smaak. Hierbij is rekening gehouden met het smaakverschil dat passagiers ervaren in de lucht. In de lucht heb je namelijk 20% minder smaak.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rianne Nieuwenhuize

Rianne Nieuwenhuize is redacteur bij Foodbusiness. Zij komt uit de bloeiende wereld van bloemen en planten en schreef daarvoor enkele jaren over groenten en fruit. De agrarische sector ligt haar nauw aan het hart, deze schuurt mooi tegen de smakelijke en zakelijke wereld van Foodbusiness aan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden