Shutterstock

Nieuws Sluiten brouwerij Opwijk

Affligem-productie verplaatst door hoge vraag

21 Januari 2022 - Rianne Nieuwenhuize

Alken-Maes, de Belgische dochteronderneming van Heineken, sluit in augustus de brouwerij in Opwijk waar Affligem gebrouwen wordt. De productie van het  Affligem-bier wordt verplaatst naar de brouwerijen in het Belgische Alken en Frankrijk. De aanleiding hiervoor is dat de Belgische brouwerij te klein is geworden om de grote vraag naar Affligem te managen.

De brouwerij in Opwijk heeft haar maximumcapaciteit van 200.000 hectoliter per jaar bereikt, terwijl de vraag blijft stijgen, meldt het Belgische dagblad De Tijd. Affligem is populair bier, met name in Frankrijk. De verkoop is sinds 2018 met 43% omhooggeschoten. Ondanks, of mogelijk juist door de coronacrisis zijn de verkopen aan de Franse consument gestegen. 

Bovendien is het pand naar eigen zeggen niet duurzaam genoeg en vormt dat een belemmering om de duurzame ambitie te halen om CO2-neutraal te zijn in 2030. De brouwerij verduurzamen zou te veel geld kosten. Om die reden verhuist haar productie naar andere brouwerijen. De productie voor België, Nederland en enkele andere landen zal voortaan doorgaan in het Belgische Alken. De productie voor Frankrijk verhuist naar een nog onbekende locatie bij de zuiderburen. Ondanks de sluiting kunnen de elf getroffen personeelsleden elders binnen Alken-Maes aan de slag.

De merkenportefeuille van Alken-Maes bestaat momenteel onder andere uit de pilsbieren Maes Pils en Christel Aken, en de abdijbieren Affligem, Postel en Grimbergen.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rianne Nieuwenhuize

Rianne Nieuwenhuize is redacteur bij Foodbusiness. Zij komt uit de bloeiende wereld van bloemen en planten en schreef daarvoor enkele jaren over groenten en fruit. De agrarische sector ligt haar nauw aan het hart, deze schuurt mooi tegen de smakelijke en zakelijke wereld van Foodbusiness aan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden