Shutterstock

Achtergrond Aardappelen

Agristo investeert in PEF-techniek van Pulsemaster

14 December 2021 - Kimberly Bakker

De Belgische aardappelverwerker Agristo heeft afgelopen week bekendgemaakt opnieuw te investeren in twee pulsed electric field-systemen van Pulsemaster uit Hapert. Die systemen gaat hij gebruiken in productiefaciliteiten in Nederland en België. "Het grootste voordeel van PEF-systemen wordt behaald bij het snijden van lange, dunne frites uit grote, rauwe aardappelen. Het breukpercentage neemt in rap tempo af", vertelt Mark de Boevere, managing director bij Pulsemaster.

Het Nederlands-Duitse bedrijf Pulsemaster uit Hapert faciliteert de frites- en chipsindustrie al jaren met pulsed electric field­ (PEF)-systemen. Afgelopen week kondigde het bedrijf aan een overeenkomst te hebben gesloten met fritesproducent Agristo. De Belgische aardappelverwerker, met het hoofdkantoor in Harelbeke en productievestigingen in Nazareth, Wielsbeke en Tilburg, neemt opnieuw twee 100 kW PEF-systemen af. "We zijn zeer verheugd dat Agristo heeft ingestemd met de aankoop van een derde en vierde PEF-systeem van Pulsemaster", aldus Mark de Boevere, managing director bij Pulsemaster.

Kan je iets meer vertellen over de werking van pulsed electic field-systemen?
"De PEF-technologie is een efficiënte, niet-thermische voedselverwerkingstechniek. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van korte elektrische pulsen met een hoog voltage. Hierdoor ontstaan heel kleine gaten in de celmembranen van de aardappelcellen, waardoor de druk afneemt en de inhoud van de cellen makkelijker naar buiten lekt. Het voordeel daarvan is dat de snijkwaliteit verbetert. Verder is ook bewezen dat het fritesproducenten een hogere opbrengst oplevert, omdat er minder zetmeel wordt verloren."

Je noemde de snijkwaliteit al als voordeel. Welke plussen kent dit systeem nog meer?
"Het grootste voordeel wordt behaald bij het snijden van lange, dunne frites uit grote, rauwe aardappelen. Gemiddeld kunnen producenten minder dan 0,5% breuk verwachten na een PEF-behandeling. Dit betekent een verlaging van de industriestandaard van 2,5% à 3% breuk naar minder dan 0,5% breuk. Andere voordelen zijn een lager waterverbruik, een kortere blancheertijd door betere vochtuittreding, verminderde olieopname en dus minder vette frites en een hogere capaciteit van de verwerkingslijn."

Betaalt een hoge investering als deze zich terug?
"Ja. Ik gaf al aan dat de snijkwaliteit verbetert. Dit betekent dat er minder slijtage van de snijbladen plaatsvindt. Er kunnen dus langere intervallen plaatsvinden tussen de (dure) onderhoudsbeurten van de snijmessen. Om er een getal aan vast te plakken: we kunnen bevestigen dat er gemiddeld 40% minder snijkracht nodig is. Dit verhoogt onvermijdelijk de duurzaamheid en levensduur van de messen. Kortom, er worden kosten bespaard."

Agristo heeft opnieuw twee systemen bij jullie afgenomen. Hoe zetten zij die in?
"Agristo gebruikt onze systemen in verschillende productiefaciliteiten, zowel in België als in Nederland. De twee nieuw aangekochte pulsed electric field­-systemen worden gebruikt om grote, hele aardappelen te behandelen met pulserende elektrische velden voor de productie van frites en aardappelspecialiteiten. Die behandeling kan plaatsvinden met een capaciteit tot 60 ton aardappelen per uur, per systeem."

Is het systeem alleen bruikbaar voor de 'normale' fritesindustrie, of kunnen nichemarkten er ook van profiteren?
"Nichemarkten kunnen er zeker gebruik van maken. Zo zijn de PEF-systemen uitermate geschikt bij de industriële productie van zoete aardappelfrites. Zoete aardappelen zijn immers nog moeilijker te snijden dan 'gewone' aardappelen. Dit is de toekomst als het aan mij ligt."

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Kimberly Bakker

Kimberly Bakker is content coördinator bij Foodbusiness. In haar dagelijkse leven speelt sport een belangrijke rol en voeding is voor een optimale prestatie uiteraard van groot belang. Met analyses over bijvoorbeeld de grondstoffenmarkt, achtergronden bij het nieuws en interviews met startups geeft ze duiding aan de gehele ‘foodbusiness’.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden