Shutterstock

Nieuws Holland Malt

Holland Malt komt met een emissievrije mouterij

15 December 2021 - Rianne Nieuwenhuize

Mouterij Holland Malt gaat een volledig emissievrije mouterij in Eemshaven bouwen. Door het innovatieve warmtesysteem wordt voor het moutproces niet langer gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen of biomassa. Hiermee zet het een stap in de energietransitie. 

Met het volledig dichtdraaien van de gaskraan, reduceert Holland Malt een CO2-uitstoot die vergelijkbaar is met de uitstoot van 14.000 huishoudens per jaar. Met name voor het drogen van mout is veel warmte nodig. Volgens CEO Jos Jennissen is zo'n emissievrije mouterij een noodzakelijke stap in de energietransitie. "Ons nieuwe systeem gaat volledig op duurzame energie draaien en dus niet meer op aardgas. Zo hebben we, als eerste ter wereld, een 100% emissievrij moutproces. We gebruiken geen fossiele brandstoffen en geen biomassa. Zo zijn er uiteindelijk geen emissies meer als CO2, fijnstof en stikstof."

Hele keten verduurzamen
De grootste bijdrage aan de energietransitie zit in het hergebruiken van de eigen restwarmte en de energiebesparing die dit oplevert door de inzet van warmtepompen. Holland Malt heeft meer ambities omtrent duurzaamheid. De vervolgstap is dat de mouterij verder kijkt dan het moutproces, om te onderzoeken hoe de hele keten verduurzaamd kan worden. Zo wordt het transport van gerst en mout komende jaren onder de loep genomen. Ook wil de brouwerij het teeltproces van brouwgerst verder verduurzamen, in samenwerking met de SAI (Sustainable Agricultural Initiative).

Gerst is schaars, wat hoge prijzen tot gevolg heeft. De wereldwijde voorraad van gerst bevindt zich op het laagste niveau in 38 jaar. Onder andere door slechte opbrengsten in de Verenigde Staten en Canada. Ook Holland Malt heeft last van de schaarste. "Het slechtere productiejaar resulteert in hoge inkoopprijzen. Niet alleen voor gerst, want de meeste granen zijn in prijs gestegen als gevolg van een tegenvallend jaar. Dit is een aandachtspunt in de gehele voedselketen" aldus Martijn van Ierssel, Manager Quality & Technology Holland Malt.

Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rianne Nieuwenhuize

Rianne Nieuwenhuize is redacteur bij Foodbusiness. Zij komt uit de bloeiende wereld van bloemen en planten en schreef daarvoor enkele jaren over groenten en fruit. De agrarische sector ligt haar nauw aan het hart, deze schuurt mooi tegen de smakelijke en zakelijke wereld van Foodbusiness aan.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden