photocritical / Shutterstock.com

Analyse Beyond Meat

November was een slechte maand voor Beyond Meat

9 December 2021 - Kimberly Bakker

Een van ’s werelds grootste producenten van vleesalternatieven, Beyond Meat, heeft een slechte maand achter de rug. De resultaten over het derde kwartaal lagen ten grondslag aan de koersdaling van bijna 30%. Analisten vragen zich af of Beyond Meat ooit nog kan terugkeren naar de hoogtijdagen. Immers, de uitdagingen zijn groot.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De maand november was een slechte maand voor Beyond Meat. Aan het begin van de maand stond de koers op $99,57 per aandeel, aan het einde van de maand was dat $70,26 per aandeel. Kortom, een daling van bijna 30% heeft zich voorgedaan. De presentatie van de resultaten over het derde kwartaal kan als schuldige worden aangewezen voor de daling. In de Verenigde Staten daalde de netto-omzet jaar-op-jaar met 13,9% tot $67,5 miljoen. Een lagere vraag en problemen in de toeleveringsketen lagen daaraan ten grondslag. Internationaal was wel een verdubbeling zichtbaar, tot $38,9 miljoen. Het was echter niet voldoende om het sentiment te keren.

Wat de emmer – met betrekking tot de beurskoers in november – deed overlopen, was dat ook Beyond Meat zelf aangaf dat de daling groter was dan verwacht. Het operationele verlies is dit jaar inmiddels bijna verdrievoudigd, tot $54 miljoen. En terwijl andere producenten van plantaardige voedingsmiddelen – denk aan Oatly en Impossible Foods – hun omzetverwachtingen naar boven bijstellen, houdt Beyond Meat vast aan een omzet tussen de $120 miljoen en $140 miljoen. De netto schuldpositie van $270 miljoen is tegelijkertijd ook niet iets om over naar huis te schrijven. Die zorgt ervoor dat Beyond Meat in de toekomst wellicht eigen vermogen moet aantrekken. Iets wat analisten zorgen baart.

Moet het ergste nog komen?
Sinds het begin van het jaar is het aandeel van de producent van plantaardige voedingsmiddelen met ongeveer 40% gedaald. Analisten vragen zich af of Beyond Meat ooit terug kan keren naar de hoogtijdagen met een koers van boven de $125 per aandeel. Vooral omdat de uitdagingen voor het concern groot zijn. De concurrentie is hevig. Denk aan partijen als Tyson Foods en Impossible Foods die het ook uitstekend doen als het gaat om plantaardige voedingsmiddelen. Het zogenaamde 'first movers'-voordeel is uitgewerkt. Dat zorgt ervoor dat de groei en winstgevendheid van Beyond Meat steeds twijfelachtiger wordt.

Naast toenemende concurrentie, is ook het gebrek aan vraag naar producten van Beyond Meat een probleem, stellen analisten. Het management gaf recent de coronacrisis de schuld van de lagere vraag. En dat is volgens analisten begrijpelijk als alleen gekeken wordt naar de prestaties in restaurants en hotels. Maar het commentaar dat Beyond Meat levert op de detailhandel doet de wenkbrauwen van analisten fronzen. "Consumenten besteden minder tijd aan het doen van de boodschappen en proberen minder nieuwe dingen uit", schreef het management van Beyond Meat. Opvallend, want de concurrentie ervaart het tegenovergestelde.

Oatly, The Simply Good Foods Company en Freshpet melden allemaal dat sprake is van een 'robuuste vraagomgeving'. Ook zien zij bij consumenten een aanhoudende voorkeur voor gezondere opties. Dat laatste wordt ondersteund door partijen als Walmart en Kroger. De vraag die rijst bij investeerders: is Beyond Meat op zoek naar excuses voor een algemene trend? Het Canadese bedrijf Maple Leaf Woods herziet de uitbreidingsstrategie voor plantaardige producten, omdat het een vertraging ziet in de verkopen. Dat kan volgens analisten betekenen dat de explosieve vraag naar plant-based omslaat naar een 'gewone' groei.

Dit laatste kan gevaarlijk zijn voor Beyond Meat. Het bedrijf zet nog altijd vol in op de samenwerking met McDonald's. Maar als die fastfoodketen ziet dat de vraag naar plantaardig langzaam afneemt, zal het assortiment herzien worden. "Toevoegingen van nieuwe producten verhogen de inefficiëntie en worden aanzienlijk minder snel geïmplementeerd bij een tekort aan arbeidskrachten", aldus analisten. Dat is een situatie waar onder meer McDonald's zich door de coronacrisis nu in bevindt. Stopt de keten met Beyond Meat, dan kan dat desastreuze gevolgen hebben voor de producent van plantaardige vleesalternatieven.

December trapt beter af
Maar, zover is het nog niet. De maand december is wel enigszins positief afgetrapt. Daar waar op woensdag 1 december nog $66,26 per aandeel werd genoteerd, sloot de koers woensdag 8 december op $74,13 per aandeel. Een plus van ongeveer 16%. Daarmee presteert het beter dan een aantal concullega's die op de beurs genoteerd staan. Mondolez Internationaal liet een daling zien tot $61,64 per aandeel en Unilever komt uit op $52,35 per aandeel. Wellicht dat dit gegeven nog weer wat hoop biedt.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden