photocritical / Shutterstock.com

Analyse Beyond Meat

Koers van Beyond Meat blijft voor nu overeind

28 Juni 2021 - Kimberly Bakker

Vleesvervangersproducent Beyond Meat heeft het zwaar. Door de toenemende concurrentie, een langzaam herstel van de horeca en de tegenvallende retailverkopen viel de omzet het afgelopen kwartaal voor de derde keer op rij tegen. Die negatieve resultaten lijken echter nog geen blijvend effect te hebben op het aandeel van het bedrijf. De koers van Beyond Meat blijft tot nu toe namelijk fier overeind.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Beyond Meat is een van de bekendste én eerste producenten van vleesvervangers. Mede daardoor zag de onderneming afgelopen jaren groene cijfers na groene cijfers. Maar die tijd is duidelijk voorbij. Recent rapporteerde het bedrijf voor het derde kwartaal op rij een groter verlies dan verwacht. In het eerste kwartaal van dit jaar incasseerde Beyond Meat een verlies per aandeel van $0,42. Omgerekend is dat €0,35. Dat is het dubbele van wat analisten verwacht hadden. De omzet kwam voor ditzelfde kwartaal uit op $108,2 miljoen, een bedrag dat flink lager is dan de verwachting van analisten. Zij gingen uit van een omzet van $113,7 miljoen.

Zelf zegt het bedrijf dat dit te maken heeft met het uitblijven van een heropleving in de horeca en het tegelijkertijd stilvallen van de groei in de retailsector. Analisten geloven echter niet zo in dat statement. Zij denken dat Beyond Meat voornamelijk lijdt onder de toenemende concurrentie in de plantaardige sector. Die concurrenten bieden vaak een stuk goedkopere producten aan, zo ook Impossible Foods. Maar Beyond Meat houdt hoop. Het gaat voor het tweede kwartaal uit van een omzet van $135 miljoen tot $150 miljoen. Het zou een groei van 19% tot 32% betekenen. Kortom: er is weinig ruimte voor fouten.

Hoge koers houdt aan
Die tegenvallende resultaten hebben overigens nog geen blijvend effect op de aandelenkoers van de producent van vleesvervangers. Op maandag 28 juni noteert de koers op de Nasdaq $148,01 per aandeel. Dat is een toename van 2,84% met de vorige slotkoers, die van vrijdag 25 juni. Over de afgelopen vijf dagen is een plus zichtbaar van 1,82%. De afgelopen maand laat het aandeel daarmee een redelijk constante beweging zien, rond de $150 per aandeel. Op dit moment noteert de koers bijna op hetzelfde niveau als in september 2019.

Dat is bijzonder, want in die periode vierde het bedrijf zijn hoogtijdagen. Plantaardig was toen net in opkomst en veel investeerders zagen er wel toekomst in. Op het hoogtepunt noteerde Beyond Meat enkele dagen $234 per aandeel (eind juli 2019). Sinds de beursgang op 2 mei 2019 is het aandeel met 121,6% gestegen. Het feit dat over het afgelopen jaar een toename van 12,5% zichtbaar is, bewijst wel dat investeerders nog altijd potentie zien in de vleesvervangers van Beyond Meat.

Inmiddels beginnen wel wat scheurtjes zichtbaar te worden, want ook een partij als Tyson Foods profiteert van de interesse in plantaardig. De multinational maakt recent bekend eveneens in te zetten op plantaardige burgers. De koers steeg. En toen Beyond Meat de cijfers over het eerste kwartaal bekendmaakte, stapten diverse investeerders over op nieuwere (innovatievere) partijen. Het resulteerde voor Beyond Meat in de laagste koers sinds mei 2020. Dat het bedrijf uiteindelijk toch weer uit die dip komt, heeft waarschijnlijk te maken met de bekendheid onder consumenten. Van alle producenten is Beyond Meat wereldwijd nog altijd de bekendste.

Kan koers standhouden?
De vraag is echter wel of de huidige (hoge) koers vastgehouden kan worden nu de cijfers keer op keer tegenvallen. En het nieuws dat Dunkin' Donuts de zogenaamde 'Beyond Meat-ontbijtsandwich' bij duizenden filialen vanwege slechte verkopen uit het assortiment haalt, draagt daar niet aan bij. De koers zakte na dit nieuws met ruim 2%.

Een ander belangrijk punt dat meespeelt, is het feit dat steeds meer partijen de markt betreden. Een partij als Impossible Foods is bijvoorbeeld niet beursgenoteerd, maar denkt daar wel over na, meldde Reuters twee maanden terug. Het zou daarbij mikken op een beurswaarde van $10 miljard of meer.

Op het moment dat de directe concurrent van Beyond Meat de stap naar de beurs zet, kan dat een forse afwaardering voor Beyond Meat betekenen. Analisten vrezen daarom dat wanneer een daling wordt ingezet, die niet zomaar te stoppen is.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden