Shutterstock

Analyse GRONDSTOFFEN

Olijfolieprijs daalt sterk maar blijft hoog

8 Juli 2024 - Alex Jurvillier

De olijfolieprijzen hebben op maandbasis een relatief sterke daling ingezet, al zijn de prijzen op jaarbasis nog altijd een stuk hoger. Ondanks de Spaanse productieverwachting die hoger uitkomt dan vorig jaar, ligt een daling van de prijzen niet gelijk voor de hand.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van vierge olijfolie bedraagt volgens de laatst genoteerde prijs €7,10 per kilo. Dat is al wel lager dan de €8,43 per kilo van begin dit jaar. Na de start van het jaar vertoonden de prijzen een relatief lichte stijging, en daalden vervolgens naar €6,70 begin april. Dat is het laagste punt van 2024. De noteringen vertoonden daarna een tweede prijsstijging die begin juni eindigde op €7,56. Daarna daalden de prijzen weer, tot €7,10 per kilo op 5 juli.

Infa Oliva, de Spaanse federatie van industriële olijfoliefabrikanten, schrijft in haar laatste rapportage dat slechte oogsten de afgelopen jaren een grote rol hebben gespeeld in de prijsstijging. Exact drie jaar geleden noteerde 1 kilo olijfolie nog €3,03. Sindsdien is de prijs fors toegenomen. Het klimaat is hierin een grote factor, daar olijven gevoelig zijn voor weersomstandigheden als vorst, droogte en regenval. De Financial Times schreef eind vorige maand dat vooral droogte de productie heeft geschaad bij topproducent Spanje. Maar ook in belangrijke productielanden als Italië en Griekenland zou de productie gedaald zijn.

Voor de campagne van het jaar 2023/24 schrijft Infa Oliva over een productieverwachting die meer dan 15% hoger uitkomt dan voorgaand seizoen. Op het eerste gezicht geeft dat hoop. Maar het grotere plaatje zou nog steeds een 30% lagere productieverwachting schetsen dan de afgelopen vier jaar volgens het Spaanse ministerie van Landbouw, Visserij en Voeding. Dat lijkt een prijsdaling in de weg te staan.

Volgens data van de Europese Commissie staat de voorspelde eindvoorraad nog steeds vele malen lager dan afgelopen jaren. Gelet op de lage productiecijfers zijn dat twee opeenvolgende jaren die beduidend lager uitkomen. Voor het eerst in de geschiedenis volgen twee relatief slechte jaren elkaar op, laat een Spaanse olijfolieconsultant weten aan de Financial Times.

De Europese olijfolieproductie. Bron: Europese Commissie.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden