Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Granenmarkt heeft kraak noch smaak

4 Juli 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Echt richting wil de tarwemarkt maar niet kiezen. Er komen tegenstrijdige berichten uit het Zwarte Zeegebied. Na verlagingen van Argus en het JRC eerder deze week verhoogde SovEcon de oogstprognose voor tarwe in Rusland. In de VS is er rumoer over wat de zwakke indruk die Biden maakte tijdens een verkiezingsdebat betekent voor de sojamarkt. China zou daar weleens de aankoopstrategie voor soja op kunnen aanpassen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €3,75 lager op €223,75 per ton. Op de CBoT sloot tarwe 1,2% lager naar $5.54½ per bushel. Maïs liet een bescheiden plusje zien van 0,4% en kwam daarmee uit op $5.54½ per bushel. Soja zat wat steviger in de lift en sloot 1% hoger op $11.76½ per bushel.

Het nieuws over de stand van de tarwe in het Zwarte Zeegebied is tegenstrijdig. Het JRC en Argus temperden eerder deze week nog de oogstverwachting voor de regio. SovEcon stelde de prognose voor de Russische oogst juist naar boven bij. Het bureau gaat nu uit van een tarweoogst in Rusland van 84,1 miljoen ton. Dat was in de vorige voorspelling nog 80,7 miljoen ton.

Vakantiestemming
Wat ook niet helpt, is dat Amerika vandaag een vrije dag heeft vanwege onafhankelijkheidsdag. Over de hele linie lijkt het of handelaren gisteren al in de vakantiemodus stonden. Sommige analisten verwachten dat tarwe op de CBoT langzaamaan momentum opbouwt voor een opwaartse prijsbeweging. Met ruim 50% geoogst moet het aanbod van tarwe die direct weg moet opdrogen volgens deze groep analisten.

Van het weer moet de granenmarkt het ook niet hebben. Het wisselvallige en natte weer in Noordwest-Europa krijgt maar geen vat op de markt. In de VS dreigde het even droog te worden in de grote maïsteeltregio's in Iowa en Illinois. Afgelopen dagen is er echter regen over het gebied getrokken en zakken de zorgen over droogte weg.

Tactiek
Het USDA publiceerde gisteren een order van 110.000 ton soja met onbekende bestemming. Onder handelaren wordt gespeculeerd over de rol van China op de wereldmarkt van soja. De presidentsverkiezingen zouden daar weleens van invloed op kunnen zijn. Biden maakte niet de sterkste indruk, om het voorzichtig te zeggen, in een debat met Trump. Zoals bekend is Trump kritisch op de handelsrelatie met China. Er wordt gespeculeerd dat China vooruitlopend op een eventuele overwinning van Trump alvast aan het schuiven is met waar hoeveel soja gekocht wordt. Aankopen in Zuid-Amerika worden vooruit geschoven of uitgesteld volgens sommige analisten. Soja uit de VS wordt juist naar voren gehaald door China om zekerheid in te bouwen, mocht Trump opnieuw president van de VS worden.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden