Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tarwemarkt in de ban van vlotte oogst in VS

19 Juni 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De snelle start van de tarweoogst in de VS blijft op de markt drukken. Voor Europa is er weinig aandacht. Wellicht dat dat verandert als de oogst in Frankrijk op gang komt. Roemenië ligt op koers voor een recordoogst van tarwe, als het weer niet voor problemen zorgt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1,25 lager op €229 per ton. Ook op de CBoT zat tarwe in de mineur en leverde 1,6% in om te sluiten op $5.82 per bushel. Maïs en soja zaten afgelopen handelssessie juist wat in de lift. Maïs pluste 1,4% naar $4.50 per bushel. Soja sloot eveneens 1,4% hoger en dat bracht de slotkoers op $11.74 per bushel.

Op de tarwemarkt trekt vooral de VS de aandacht. Met 27% geoogst volgens het Crop Progress-rapport van deze week loopt het dorsen daar gesmeerd. Daarnaast staat de tarwe er in de VS goed op met 49% dat de rating goed of excellent krijgt van het USDA. Als het weer voor de Amerikaanse tarwetelers blijft meewerken, zou de tarweoogst in de VS weleens groter uit kunnen pakken dan eerder geraamd volgens sommige analisten. De matige stemming op de tarwemarkt is daarmee wel te verklaren. Van de laatste vijftien handelssessie sloot de CboT dertien dagen lager. De negatieve trend wordt volgens analisten nog wat versterkt door de technische indicatoren.

Kwakkelend Europa
Voor de komende tarweoogst in Europa is nog weinig aandacht. Het natte en donkere groeiseizoen in grote delen van West-Europa heeft de verwachtingen voor de opbrengsten getemperd. In de grootste tarweproducent Frankrijk moet de oogst echter nog beginnen. Mochten opbrengsten daar tegenvallen, dan zou dat nog weleens voor een ommekeer op de markt kunnen zorgen. Van de export moet de EU het nog even niet hebben. Het lopende seizoen 2023/24 heeft de EU tot en met 16 juni 29,15 miljoen tarwe geëxporteerd. Dat was in dezelfde periode vorig seizoen 30,73 miljoen ton.

Marktbureau Argus heeft de top afgeschaafd in de oogstprognose voor Roemenië. In de aprilvoorspelling schatte Argus de Roemeense tarweoogst in op 10,6 miljoen ton en dat is nu bijgesteld naar 10,45 miljoen ton. Dat zou overigens nog steeds de grootste oogst ooit zijn. Het vorige record dateert van seizoen 2021/22 toen 10,43 miljoen ton tarwe werd gedorst in Roemenië. Argus geeft al wel een winstwaarschuwing af. "Warm weer dat voorspeld wordt voor de komende weken heeft een negatief effect op de opbrengsten, zeker gezien het feit dat er weinig vocht in de bodem zit." De opbrengstverwachting is overigens gelijk gehouden op 4,6 ton per hectare. De kleinere oogst komt dan ook van een kleiner areaal dan eerder verwacht. Wel ziet Argus een verschuiving naar gewassen als wintertarwe en -gerst ten koste van maïs, die niet beregend kan worden door het patroon van warme en droge zomers de laatste jaren.

Noodpakket
Maïs krijgt wat steun van het weer in China. Volgens enkele onafhankelijke weerdiensten is het in het noorden van China - waar de meeste maïs wordt geteeld - warm en droog. In ongeveer een kwart van het teeltgebied is het kwik gestegen tot circa 37 graden Celsius. De Chinese overheid heeft omgerekend $61 miljoen vrijgemaakt voor projecten om de droogte het hoofd te bieden.

Brazilië worstelt met de belastingverhoging op onder andere de export van soja. De koers van de Braziliaanse real zakte met 5,4297 per dollar naar de laagst koers in dertien maanden. Brazilië voerde de exportheffingen in om extra geld voor de staatskas op te halen. Soja-importeurs wijken uit naar andere leveranciers waardoor er geen extra belastingkomsten zijn om het gat op de begroting te dichten. Daar worden valutahandelaren dan weer nerveus van met een dalende real tot gevolg. Om de negatieve spiraal te doorbreken gaan er nu binnen de regering van Lula stemmen op om te snijden in de overheidsuitgave. Of de exportheffing op soja ook ter discussie staat, wordt echter nog in het midden gelaten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden