Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Oplopende voorraden duwen op palmoliemarkt

12 Juni 2024 - Klaas van der Horst

De palmoliemarkt is nog steeds zoekende en deint een beetje op en neer met de minerale olieprijs. Berichten over oplopende voorraden in Maleisië zetten de prijs wel een beetje extra onder druk.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor de termijnmarkt zijn cijfers over een enigszins tegenvallende export altijd goed voor de nodige reuring. Op de Maleisische termijnmarkt was er dan ook het nodige aan beweging, maar dat was toch op basis van niet heel erg schokkende data.

De productie van palmolie in Maleisië, de tweede grootste producent ter wereld, blijkt in mei met zo'n 13,5% gestegen. Veel meer dan iedereen had verwacht en ook is het veel meer dan de export, die met 11,6% steeg. Gevolg is dat de Maleisische voorraden oplopen. Over Indonesië is minder bekend over de voorraden.

Niet alleen de termijnmarkt reageerde, ook de fysieke marktprijs. Dat kan dan wel weer gunstig uitpakken voor nieuwe exporten. Palmolie is momenteel heel concurrerend op de Indiase markt en weer goedkoper dan bijvoorbeeld soja- en zonnebloemolie. De Maleisische regering stimuleert dit nog extra met een verlaging van de referentieprijs. Het is allemaal bedoeld om de aanschaf zo aantrekkelijk mogelijk te maken. 

Buurland de Filipijnen werkt ondertussen ook hard om een graantje mee te pikken van de palmoliemarkt. Met dat oogmerk wordt de ontwikkeling van een nieuwe raffinaderij op het Filipijnse eiland Mindanao dan ook stevig gesteund.

Vanuit Indonesië wordt nog een ontwikkeling gemeld. Onderzoekers hebben daar uit palm vetzuurdestillaat, een afvalstof, een milieuvriendelijk alternatief gemaakt dat werkt als hittestabilisator voor de kunststof PVC.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden