Klaas vd Horst

Analyse Grondstoffen

Olijfoliemarkt voorziet terugkeer naar normaal

10 Juni 2024 - Klaas van der Horst

De olijfoliemarkt verliest langzaamaan de kramp waarin ze de afgelopen jaren heeft gezeten. De oogstvooruitzichten voor dit jaar zijn goed dankzij de regen die op veel plaatsen is gevallen en de oogst van productiejaar 2023/24 is achteraf toch groter geweest dan gedacht.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Spanje, het grootste productieland ter wereld, is de oogst in het voorbije jaar volgens het Spaanse ministerie van Landbouw uitgekomen op ruim 850.000 ton. Dat is 11% meer dan eerst werd verwacht. Bovendien is het 28% meer dan de oogst in het voorgaande productiejaar 2022/23, toen een absoluut dieptepunt werd bereikt.

Ook vanuit Griekenland en Turkije komen er steeds meer signalen dat de beschikbaarheid van olijfolie toeneemt. In Griekenland wordt een oogst voorzien van 100.000 tot 150.000 ton meer dan in het voorbije jaar en in Turkije zijn de oogstverwachtingen ook zodanig dat de exportbeperkingen die er sinds medio vorig jaar waren, worden opgeheven.

De veranderende markt wordt ook weerspiegeld in de olijfolieprijzen. Die dalen steeds verder, van een piek in januari naar een prijs die nu €1,40 tot €1,50 per liter lager ligt. Daarmee is olijfolie nog steeds geen weggeefproduct, maar neemt de betaalbaarheid wel weer toe. Bovendien mag worden verwacht dat de prijzen de komende maanden verder dalen.

In Spanje is het de verwachting dat de oogst dit jaar weer min op meer op een normaal niveau uitkomt, wat zou neerkomen op een volume van zo'n 1,4 miljoen ton. Ook andere olijfolieproducerende landen zien betere klimatologische omstandigheden en verwachten een grotere oogst. Met enige vertraging zal het effect daarvan ook gaan doorsijpelen in de winkelprijzen voor olijfolie.

Zelf bottelen
In Spanje zit deze gedachte de olijfolieproducenten toch niet helemaal lekker. Daar willen ze, net als in Italië, olijfolie minder in bulk gaan verkopen, maar in plaats daarvan zelf bottelen in mooie flessen. Dat moet meer geld in het laatje brengen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden