Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Aanbod tarwe in spotlight, vraag is onderbelicht

30 Mei 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Spelers op de granenmarkt hadden afgelopen handelssessie de tijd om eens goed te kauwen op de recente oogstprognoses uit Europa en het Zwarte Zeegebied. Een correctie was het gevolg. De focus ligt erg op productie maar ook op het gebied de vraag zijn er ontwikkelingen te melden. India zou mogelijk vanaf komende maand de grenzen weer openen voor tarwe om de staatsvoorraden aan te vullen. Bij maïs en soja zijn er wat zorgen over de vraagontwikkeling door factoren buiten het agrocomplex.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1,50 lager op €263,25 per ton. Op de CBoT sloten de koersen ook in het rood. Tarwe sloot 1,1% lager en kwam uit op $6.92¾ per bushel. Maïs leverde 1,6% in en sloot op $4.55¼ per bushel. Ook soja kwam lager uit en verloor 1,3% naar $12.14 per bushel.

De tarwemarkt is aan het afkoelen. SovEcon kwam gisteren met een opbrengstprognose voor tarwe in Rusland. Het bureau verlaagde de verwachte opbrengst van 85,7 miljoen ton in de vorige voorspelling naar 82,1 miljoen ton. De vorst van begin mei heeft meer schade aangericht dan verwacht. Verder noemde Andrey Sizov, de directeur van SovEcon in een brief aan de klanten de huidige groeiomstandigheden uitdagend. "In veel belangrijke wintertarweregio's – waaronder Rostov, het grootste tarwegebied – is het te droog."

Er wordt regen voorspeld voor het zuiden van Rusland. Of de granen daarvan kunnen profiteren is een tweede volgens verschillende experts. De temperaturen lopen namelijk ook op en tarwe houdt nu eenmaal niet van heel warm weer.

Hitte in India maar regen op komst
Echt heet was het in India. In de noordwestelijke deelstaat Rajasthan tikte het kwik 50,5 graden Celsius aan. Dat is net geen nationaal record volgens het Indiase Meteorologische Instituut. Dat staat op 51 graden in dezelfde regio in mei 2016. De weerdienst verwacht dat de moesson vroeg begint dit jaar. Deze week verwacht de dienst eerste regens in het zuiden van India. Die trekken waarschijnlijk door naar het noordwesten. De temperatuur zal daarmee ook wat dalen volgens het Indiase Meteorologische Instituut.

Niet alleen het weer in India houdt spelers op de granenmarkt bezig. Verschillende bronnen melden dat India in juni de importheffing van 40% op tarwe waarschijnlijk schrapt. India zou daarmee de deur open willen zetten voor tarwe uit Rusland en de overheidsvoorraad op willen bouwen. Voor het eerst in zes jaar zou India dan weer tarwe importeren.

Goede start van groeiseizoen in de VS
Bij maïs en soja domineren de groeiomstandigheden in Amerika de stemming. De weerberichten zijn ronduit gunstig voor de vroege ontwikkeling van deze gewassen. De potentie is er daarmee voor goede opbrengsten. De gematigde stemming in maïs en soja wordt nog wat versterkt door ontwikkelingen buiten het agrocomplex. Olie en energie staan wat onder druk en dat werkt door in de vraag naar sojaolie voor biodiesel en maïs voor de ethanolproductie volgens sommige experts. Amerikaanse exporteurs hebben verder ook last van de relatief dure dollar.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden