Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Oplopende prijzen palmolie ontmoeten weerstand

29 Mei 2024 - Klaas van der Horst

De palmolieprijs op de fysieke markten in Azië en Rotterdam beweegt de laatste paar weken omhoog, maar niet in een vaste lijn en kreeg ook die laatste dagen een correctie. Daarbij is het moeilijk één individuele oorzaak aan te wijzen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De termijnmarkt in Maleisië kampt met hetzelfde probleem. Media in Maleisië en Indonesië schrijven de laatste week dat de pamolieprijs stijgt vanwege 'hoop op vraag'. In Maleisië speelt ook de lage koers van de ringgit een rol.

Uit de markt klinken meer argumenten. Zo noteerde vorige week een groot deel van het 'eetbare oliecomplex' (soja-olie, raapolie) hoger op diverse beurzen, maar de laatste dagen gooien hogere dan verwachten exportcijfers vanuit Indonesië weer roet in het eten en keert de markt enigszins.

Ondertussen blijft het ook onrustig rond de reputatie van palmolie. Terwijl vorige week allerlei belangenorganisatie rond de import van duurzame palmolie in Brussel bijeenkwamen, was er in Indonesië protest van met name inwoners van Papua, die zich verzetten tegen de grootschalige ontbossing en 'landjepik' van hun gronden ten behoeve van de palmolieteelt.

Protest en B50
De Indonesische palmolieproducenten verenigd in de GAPKI maken zich intussen zorgen over de nieuwe producent, die volgens hen te veel palmolie wil bijmengen in biodiesel (tot 50%), waardoor te weinig over zou blijven voor export. Ook maken ze zich zorgen over de opkomende concurrentie vanuit Vietnam.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden