Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Prijsherstel zonnebloemolie houdt aan, voorraad daalt

27 Mei 2024 - Klaas van der Horst

Zonnebloemolieprijs blijft de laatste maand in herstelmodus, al is het niveau van eind vorig jaar nog niet bereikt. Wat helpt bij het herstel is dat zonnebloemolie nog steeds de goedkoopste is van de grote eetbare oliesoorten.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van zonnebloemolie komt met de beweging omhoog ook weer steeds dichter in de buurt van de palmolieprijs, die zicht in mei gemiddeld op een aardig lager niveau beweegt dan in april.

{{dataviewSnapshot(46_1716799574)}}

De lagere prijs van zonnebloemolie heeft de export goed gedaan. Zo heeft Oekraïne, de grootste producent ter wereld, in de periode tussen september vorig jaar en april dit jaar 4,4 miljoen ton olie geëxporteerd, wat 17% meer is dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het is zelfs het hoogste niveau sinds de periode 2019/20. Hoe het in Rusland zit, is minder duidelijk, maar daar lijkt nog meer beschikbaar voor export.

eeblie
De meest recente prijzen van de 'grote' eetbare olies volgens opgave van de EU.

Voor het komende seizoen verwacht het Amerikaanse ministerie van Landbouw USDA wereldwijd een iets lagere oogst van zonnebloemzaden en -olie. Daarbij lijken de voorraden product bij de exporterende landen, met name Oekraïne en Rusland, redelijk beperkt. In Oekraïne overweegt een deel van de oliemolens bij gebrek aan aanvoer al over te stappen op koolzaad in plaats van zonnebloemzaad.

olimp
Palmolie is nog steeds de meest geïmporteerde en gebruikte eetbare olie in de EU. Bron: Europese Commissie.

Prijs is een overweging om zonnebloemolie wel of niet te kopen, gezondheid is een andere, of soms een combinatie daarvan.

Lays India maakt overstap
Chipsfabrikant Lays, dochterbedrijf van Pepsico, stapt in India deels over van palmolie naar zonnebloemolie om chips in te bakken. Volgens het bedrijf is dat omdat zonnebloemolie meer heart-healthy is dan palmolie of kokosolie, want die bevatten veel meer harde, verzadigde vetzuren, zo stelt de fabrikant. Voor veel Indiërs is het toch even wennen, want overstappen naar een andere bereidingswijze is niet zomaar een kleinigheid, zo blijkt uit allerlei reacties.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden