Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Suikernotering laagst in ruim een jaar

15 Mei 2024 - Alex Jurvillier

De suikernoteringen zijn voor en na het weekend verder gedaald, onder meers als gevolg van positief bijgestelde productieverwachtingen door verschillende partijen. Daarmee komen de suikernoteringen op het laagste punt in ruim een jaar. Kijken we naar de oogst dicht bij huis, dan moet het Nederlandse bieten areaal nog voor 22% worden gezaaid. In sommige delen van het land zelfs nog 80%.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Sinds eind vorige week maken de suikerprijzen een dalende beweging die ook begin deze week doorzet. Analisten schrijven over verschillende invloeden. Onder andere de verwachting van marktbureau Datagro, die de Braziliaanse suikerproductieverwachting van het centrale zuiden positief bijstelde, drukt op de prijs. De productieverwachting voor het huidige seizoen werd opgeschroefd van 40,45 miljoen ton naar 41,6 miljoen ton. Hierdoor zijn er verminderde zorgen over een mondiaal suikertekort. 

Begin deze week zijn de termijnmarktnoteringen teruggezakt naar $410,72 per ton voor New York en $550 per ton voor Londen. Voor New York is dat het laagste punt sinds januari 2023, voor Londen het laagste punt sinds februari 2023. Gisteren stegen suikerprijzen overigens wel weer wat. Analisten schrijven dat dit zou kunnen komen door de Amerikaanse dollar die in waarde daalde, terwijl de Braziliaanse Real juist in waarde steeg.

Nattigheid speelt parten in Nederland
Kijken we naar de situatie in eigen land dan heeft de nattigheid van afgelopen periode heeft weinig goeds gedaan voor het Nederlandse bietenareaal. Het bemoeilijkt namelijk het zaaien. Nog 22% te gaan, schreef Cosun vorige week. Waarschijnlijk is dit percentage nu aanzienlijk, gezien de fraaie weersomstandigheden de afgelopen dagen. 

Het is nog wachten wat de gevolgen van de latere zaaiing en wat het geproduceerde suikervolume betreft aan het eind van het seizoen. Een insider meldt dat het zaaien net als vorig jaar later is begonnen dan gemiddeld, maar de kans bestaat dat er dit jaar wel meer wordt gezaaid.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden