Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tarwe weet de weg omhoog vast te houden

14 Mei 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Het blijft onrustig op de tarwemarkt. Vorst laat in het seizoen in Rusland gaf de markt al een slinger en daar kwamen gisteren nieuwe opbrengstprognoses overheen. Verder kwam het USDA met het nieuwe Crop Progress-rapport. Dat was redelijk neutraal voor tarwe. In de VS hebben sommige analisten meer zorgen over de maïs.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het septembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €9,25 hoger op €258,75 per ton. Ook op de CBoT zat tarwe flink in de lift. Het julicontract op de beurs in Chicago sloot 3,5% hoger op $6.87 per bushel. Maïs zette ook een stapje omhoog en pluste 0,6% naar $4.72½ per bushel. Soja bewoog meer zijwaarts en sloot een halve cent hoger op $12.19½ per bushel.

Vorst relatief laat in het seizoen veroorzaakte vorige week al de nodige onrust op de tarwemarkt. Daar kwam gisteren de nieuwe opbrengstprognose van Ikar overheen. Ikar verwacht dat komende oogst 86 miljoen ton tarwe geoogst zal worden in Rusland tegen 91 miljoen ton in de vorige voorspelling. Ter vergelijking: het USDA voorzag in het Wasde-rapport van afgelopen vrijdag een tarweoogst van 91,5 miljoen ton afgelopen vrijdag. Ikar verlaagde de exportprognose voor tarwe met 3,5 miljoen ton naar 47 miljoen ton. Het USDA verhoogde juist de exportverwachting met 1,5 miljoen naar 51,5 miljoen ton vorige week. De notering voor Russische tarwe van Ikar komt deze week uit op $221 per ton. Dat is $5 hoger dan vorige week.

SovEcon verlaagde eveneens de opbrengstprognose voor tarwe in Rusland met 3,4 miljoen ton naar 89,6 miljoen ton. In het zuiden van Rusland is de afgelopen maanden slechts 20% tot 40% van de neerslag gevallen die gemiddeld valt. In deze regio wordt circa 40% van alle Russische tarwe geteeld. "De problemen worden verergerd door onverwachte late nachtvorst die de opbrengst in de centrale en zuidelijke regio's verder onder druk zet", schrijft SovEcon. "Het gewas was extra gevoelig voor vorstschade doordat het verzwakt is door de droogte. De omvang van de schade moet nog worden vastgesteld, maar verder reductie in de opbrengstverwachting valt zeker niet uit te sluiten."

Kleinste tarwevoorraad sinds 2008
Ander bullish nieuws voor tarwe kwam uit India. De Indiase tarwevoorraad is per 1 mei naar het laagste niveau in zestien jaar gezakt. Op 1 mei lag er 26 miljoen tarwe in de overheidsopslagen in India. Dat was vorig jaar 29 miljoen ton en in de kleinste tarwevoorraad sinds 2008 volgens de overheidsdienst Food Corporation. De afgelopen twee jaar vielen de tarweopbrengsten in India tegen. Daarnaast heeft de Indiase overheid een recordhoeveelheid tarwe uit de interventievoorraad op de markt gebracht. Dat is gedaan om voldoende verzekerd te zijn van aanbod op de binnenlandse markt en om de prijzen in de hand te houden.

Het wekelijkse Crop Progress-rapport van het USDA van gisterenavond Nederlandse tijd was redelijk neutraal wat tarwe betreft. 50% van het areaal wintertarwe krijgt de status goed of excellent. Dat is gelijk aan vorige week. De wintertarwe is wel redelijk ver in de groei. 57% staat namelijk in de aar tegen 44% in het vijfjarig gemiddelde. Met het zaaien van zomertarwe worden flinke vorderingen geboekt in de VS. Van het geplande areaal zit 61% in de grond tegen 48% in het vijfjarig gemiddelde.

De tijd begint te dringen voor maïs
Ondanks buien afgelopen week hebben de Amerikaanse maïstelers niet stilgezeten. Bijna de helft, namelijk 49%, van het geplande maïsareaal is gezaaid. Vorige week was 36% gezaaid en het vijfjarig gemiddelde voor deze week staat op 54%. De tijd begint wel een beetje te dringen voor het zaaien van maïs, waarschuwen sommige analisten. Het optimale tijdvenster voor het zaaien van maïs is de eerste helft van mei. De groei van de reeds gezaaide maïs loopt wel iets voor op het meerjarig gemiddelde volgens het USDA. 23% staat boven tegen 21% in het vijfjarig gemiddelde.

Het zaaien van soja loopt redelijk in lijn met het vijfjarig gemiddelde. Tot en met 12 mei is 35% gezaaid tegen 34% in het vijfjarig gemiddelde. Vorig jaar deze week was overigens al 45% gezaaid. Van de gezaaide soja staat 16% boven tegen 10% in het vijfjarig gemiddelde.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden