Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Natte herfst doet Frans graanareaal krimpen

19 April 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Het blijft nat in Europa. Daar heeft de Europese graanteelt last van. Na Duitsland kwomt nu ook Frankrijk met weinig bemoedigende areaalcijfers naar buiten. Oekraïne komt ook met een vooruitblik op de komende graanoogst. In Brazilië is de soja bijna geoogst. Telers kiezen daar dit seizoen voor een andere manier van verkopen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €2 hoger op €205,75 per ton. Op de CboT bewoog tarwe vooral zijwaarts. Het meicontract sloot een kwart cent lager op $5.36¾ per bushel. Maïs leverde 0,8% in en kwam daarmee uit op $4.26¾ per bushel. Meest volatiel afgelopen handelssessie was soja die met 1,3% zakte naar $11.34¼ per bushel.

Franse boeren hebben deze lente geen inhaalslag gemaakt met het zaaien van graan. Dat meldt althans een bron binnen het Franse ministerie van Landbouw. Het ministerie verwacht dat het totale areaal graan in Frankrijk dit seizoen uitkomt op 6,81 miljoen hectare. Dat is 6% minder dan de 7,25 miljoen hectare vorig seizoen. Door de natte herfst is het niet gelukt alle wintergranen in de grond te krijgen. Het areaal zachte tarwe is met 8% geslonken ten opzichte van vorig seizoen tot 4,4 miljoen hectare en wintergerst met 6% naar 1,3 miljoen hectare. Dat niet gezaaide areaal is maar ten dele ingevuld met zomergraan. Er is 11% meer zomergerst gezaaid, namelijk circa 500.000 hectare maar dat is nog altijd onder het vijfjarig gemiddelde volgens het ministerie.

Krimp in Oekraïne
Het Oekraïense ministerie van Landbouw verwacht dat de komende graanoogst 13% lager uitvalt dan afgelopen seizoen. De tarweoogst raamt het ministerie op 19,2 miljoen ton, een daling van 13,5% vergeleken met de afgelopen oogst. Procentueel gezien zit de grootste daling bij gerst waarvan het ministerie verwacht 14% minder te dorsen, namelijk 4,9 miljoen ton. De maïsoogst wordt op 26,7 miljoen ton geschat, een min van 12,5%. In de grotendeels lagere prognoses verwacht het ministerie wel een stijging van de sojaoogst, namelijk met 10,6% naar 5,2 miljoen ton.

Het totale graanareaal voor de oogst van 2024 wordt geraamd op 10,6 miljoen hectare. Dat is 395.000 hectare minder dan vorig seizoen. Tarwe is met 4,3 miljoen hectare naar oppervlakte gerekend het grootste graangewas in Oekraïne. Het areaal tarwe is daarmee overigens wel 6,5% geslonken ten opzichte van vorig seizoen. Daarna volgt maïs met 3,9 miljoen hectare, wat eveneens een krimp van 1,6% ten opzichte van vorig seizoen is. Het soja-areaal stijgt met circa 400.000 hectare naar 2,2 miljoen hectare. Veruit het grootste oliegewas zijn zonnebloemen met 5,3 miljoen hectare. Dat is nagenoeg gelijk aan afgelopen seizoen.

Nieuwe strategie
Soja stond afgelopen handelssessie onder druk. Dat kan volgens sommige analisten te maken hebben met tegenvallende verkopen van telers tot nu toe in Brazilië. Boeren vinden de prijzen die op de Braziliaanse markt betaald worden te laag. Meestal is er rond en net na de oogst juist ruim aanbod van soja. Telers slaan nu liever op in afwachting van betere prijzen later in het seizoen. De luxe om alles vast te houden hebben de meeste telers ook weer niet. Deels door gebrek aan opslagcapaciteit en deels omdat verkopen nodig is om de bankrekening weer aan te zuiveren.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden