Photoagriculture / Shutterstock.com

Analyse Grondstoffen

Zuivelprijzen hoger, maar markt twijfelt over vraag

4 April 2024 - Klaas van der Horst

Veel zuivelprijzen zijn hoger na de paasdagen dan ervoor. Toch lijkt de markt verdeeld of er ook echt meer vraag is. Latent is die vraag er zeker wel, want een heel groot deel van de kopers heeft de behoefte voor de komende weken en maanden nog niet afgedekt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dit merken handelaren en andere aanbieders van met name melkpoeders, boter en kaas in hun contacten met klanten. Toch blijft een groot deel van de laatsten wachten met het doen van grote aankopen. Dit leidt wel tot diverse kleinere aankopen voor levering op korte termijn – en dit leidt tot hogere prijzen, omdat het leveringen voor prompt en bijna prompt zijn – maar het geeft de markt niet de langverwachte impuls.

Twijfelsymptomen
Nog een symptoom waaraan de onzekerheid over de lange termijn merkbaar is, is dat handelaren wel durven handelen in iets duurdere termijncontracten voor verder weg, maar voorzichtig zijn met het doen van fysieke transacties voor de korte termijn, ook al lijkt het te gaan om aankopen tegen een reële marktprijs.

De toch iets gewijzigde stemming op de markt zorgt er onder meer voor dat de notering voor magere melkpoeder deze week met bijna 2% stijgt.

De notering voor volle melkpoeder – vooral een 'rekenprijs' - gaat met ruim 4% omhoog. Daarin werkt met name de stevige opleving van de room- en de boterprijzen in door.

{{dataviewSnapshot(46_1712239767)}}

De botermarkt is, ondanks een niet uitzonderlijk sterke opleving van de prijs, misschien wel de enige deelmarkt waarin minder aarzeling merkbaar is. Partijen zien hier een duidelijke en gerechtvaardigde prijsbeweging omhoog. De boternotering steeg deze week met bijna 3,5%, de roomnotering met 5%.

Een andere factor die de poedermarkt deze week omhoog hielp tillen, was de laatste GDT-veiling, waar een relatief klein aanbod voor hogere prijzen zijn weg naar de kopers vond.

Ondertussen staat de prijs voor Cheddar licht onder druk, al is er geen overweldigend aanbod van product.

In algemene zin voelt ook de kaasmarkt vrij richtingloos aan. Nog steeds lijken er geen grote voorraden te zijn, en ook is nog een groot deel van de inkoopbehoefte niet afgedekt, maar 'schwung' heeft de markt niet. Daarvoor moet worden gekeken op de markt voor magere melkconcentraat (notering +15%) en room (+5%).

Veel partijen zien met name in concentraat goede verdienmogelijkheden, voor ofwel de melkpoederproductie of de export voor de versproductie richting Zuid-Europa.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden