Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Paasstijging eiermarkt vooral Duits feestje

18 Maart 2024 - Matthijs Bremer

De prijs van eieren is de laatste twee weken verder gestegen. Door de structureel hogere prijs van eieren is de Nederlandse stijging voor de paasdagen lager dan gemiddeld. Door de krapte op de Duitse markt neemt de prijs bij onze oosterburen echter sterker toe. Daarnaast groeit de Braziliaanse markt in rap tempo.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van eieren zit nog altijd in de lift. De prijs steeg de laatste vijf weken met 10 cent per week. Tussen week 10 en 12 steeg de notering voor 100 bruine eieren maat M van €13,20 tot €13,40.

In de aanloop naar Pasen blijft de prijs van eieren stijgen. Dit ligt grofweg in de lijn der verwachting. Op het moment koopt de retail extra eieren in om in de hogere paasvraag te voorzien. De stijging in normaliter in deze periode meestal wel forser. Het verschil met voorgaande jaren is echter dat de prijs van eieren op een hoger niveau staat, waardoor er minder ruimte is voor hogere prijzen.

Duitsland
In Duitsland is de paasopleving steviger. In week 3 was de prijs voor 100 bruine eieren €14,55. In week 11 steeg de notering naar €15,50. De hogere prijzen zijn het gevolg van een krappere markt. In Duitse vakmedia wordt gemeld dat de eierconsumptie in 2023 gemiddeld gezien is gestegen van 230 naar 236 eieren per jaar.

De verwachting is dat de stijging van 2024 in de dubbele cijfers zal uitkomen. Daar staat tegenover dat het aanbod juist daalt. De gemiddelde productie daalde met 0,8%. Dit is met name het gevolg van tekorten aan OKT-apparatuur (ohne Kükentöten). In Duitsland is het verboden om zogenoemde eendagshaantjes te slachten. Er is echter niet genoeg apparatuur om alle eieren op sekse te controleren. Gemiddeld gezien daalde de zelfvoorzienendheidsgraad met 2,8% tot 72,8%.

Braziliaanse export groeit
Daarnaast groeit de Braziliaanse eiermarkt hard. De vleesgrootmacht is traditioneel niet heel groot in eieren, maar de Braziliaans sector werkt hard om daar verandering in te brengen. Vergeleken met februari 2023 nam de productie met 53,35% toe van 1.046 ton tot 1.604 ton. Over de eerste twee maanden van 2024 nam de export met maar liefst 69,5% toe tot 3.535 duizend ton. Voor een deel bereikte Brazilië de groei met lagere prijzen. De waarde van de inkoop nam met slechts 24% toe van $5,16 miljoen tot $6,43 miljoen.

Met name de uitvoer naar de Verenigde Arabische Emiraten nam toe, tot 1.562 ton. Dat is een toename van maar liefst 102% ten opzichte van dezelfde periode in 2023. De exportvolumes naar Chili stegen met maar liefst 1.368% tot 435 ton.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden