Shutterstock

Nieuws Grondstoffen

Volle melk valt vooral bij jongeren weer in de smaak

20 Februari 2024 - Klaas van der Horst

Volle melk wordt steeds geliefder bij Westerse consumenten. In het Verenigd Koninkrijk, de VS en Australië beginnen consumenten anders tegen volle melk aan te kijken. De verkoopcijfers profiteren ook door de teruglopende afzet van het plantaardige alternatief. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Groot-Brittannië speelt het verschijnsel vooral sinds de laatste zes maanden, zo vertellen onderzoekers in dagblad The Telegraph. Supermarktketen Waitrose bevestigt de oplopende vraag naar volle melk, al is er nog maar een bescheiden plusje van zo'n 2% zichtbaar. Ook Google Trends laat zien dat consumenten er meer naar zoeken. Het opvallende bovendien is dat vooral jongere consumenten weer grijpen naar volle melk.

Authentieker en onbewerkt
Als reden noemen ze teleurstelling in melkvervangers. Die bieden niet wat ze beloven en zijn ook niet altijd duurzamer. Daarbij zoeken ze naar authentiek voedsel, dat niet op allerlei manieren is bewerkt en mogelijk vol zit met verborgen toevoegingen. Ook een zwak punt van melkvervangers, maar misschien ook van halfvolle of magere melk. Daar komt volgens voedingsexperts bij dat langzaamaan het besef doorsijpelt dat melkvet veel minder ongezond is dan lang gedacht. Volle melk en volle zuivel zijn niet dikmakend. Halfvolle of magere producten daarentegen misschien wel eerder.

Geen zorgen over alternatieven meer
Genoemde redenen lijken ook een rol te spelen bij de herwaardering van volle melk in de VS en Australië. In de VS gaat het volgens dataverzamelaar Circana om een plus van 0,6% bij gewone volle melk en plus 6,7% bij lactosevrije melk. In Australië speelt het fenomeen al langer.
In een land als Duitsland zijn de zuivelvervangers nog steeds bezig met een opmars, maar ook daar heeft het Milchindustrie Verband (MIV) al geconstateerd dat ze zich niet te veel zorgen meer hoeven maken over een verdere opmars van deze producten.

Veel consumenten lijken zich bovendien ook steeds minder aan te trekken van de al maar agressiever wordende anti-zuivel en anti-vlees reclames. Ze kiezen voor wat ze lekker vinden, wat authentiek is en niet ongezond.

Volle melk te saai
Volle melk was ondertussen wel steeds het minst sexy product in de zuivelsector. Reden waarom het door de jaren heen vrij weinig gerichte aandacht heeft gekregen, zo merken voedingsdeskundigen op. Voor de industrie was het altijd een product waar weinig extra aan te verdienen was en dus vaak min of meer werd genegeerd.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden