Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Beperking graanimport Oekraïne in Brussel op tafel

23 Januari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De handel tussen de Europese Unie en Oekraïne blijft een hoofdpijndossier voor de Europese Commissie. Felle weerstand en protesterende boeren in de oostelijke lidstaten lijken nu toch effect te sorteren in het Europees beleid. In Rusland staat de tarwemarkt onder druk na een goede week voor Europese exporteurs.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1,25 lager op €216,75 per ton. Op de CBoT sloten de koersen in het groen afgelopen handelssessie. Tarwe pluste 0,6% en kwam daarmee uit op $5.96½ per bushel. Maïs liet de kleinst mogelijke stijging zien met een kwartje en sloot op $4.45¾ per bushel. Soja sloot 0,9% hoger op $12.24¼ per bushel.

Europa was vorige week in verschillende tenders concurrerend ten opzicht van de Russische tarwe. Daar lijkt de Russische markt op te reageren. Marktbureau Ikar heeft de notering voor Russische tarwe verlaagd met $4 naar $238 per ton. SovEcon meldt dat de Russische graanexport vorige week met 13% daalde ten opzichte van de voorgaande week. Rusland heeft daarmee vorige week 650.000 ton graan uitgevoerd waaronder 580.000 ton tarwe.

Landelijke importbeperkingen
De Europese Commissie staat bepaalde lidstaten mogelijk toe restricties in te voeren voor agrarische producten uit Oekraïne. De Commissie komt deze week als het goed is met aangepast handelsregels. Verschillende media berichten dat hierin 'landspecifieke waarborgen' zijn opgenomen die EU-lidstaten de vrijheid geeft om importbeperkende maatregelen te nemen als de markt overvol raakt. "We onderzoeken hoe we extra waarborgen in kunnen bouwen voor Polen en andere lidstaten en een manier om dat te doen is met landspecifieke waarborgen", citeert APK Inform Eurocommissaris voor handel Valdis Dombrovskis. De verdeling van de goederen uit Oekraïne is niet gelijk over de EU volgens de Eurocommissaris. "De invoer van agrarische goederen uit de EU wordt vooral gemerkt door de lidstaten die het dichtst bij Oekraïne liggen terwijl er over de hele EU gezien geen probleem is." Het voorstel dat deze week wordt gepresenteerd zou een jaar moeten gelden tot juni 2025. Het Europees Parlement en de Raad moeten hier nog over stemmen.

Oekraïne staat open voor onderhandelingen met de EU over de handelsbewegingen volgens de Oekraïense staatssecretaris van Economie en Handel Taras Kachka. "Grof gezegd hebben we ons potentieel laten zien en daar zijn sommige EU-lidstaten van geschrokken", zegt Kachka bij Interfax Oekraïne. "Er is geen reden om de export naar de EU verder op te voeren. De handel is al min of meer gestabiliseerd." Kachka is niet blind voor de bezwaren die Europese boeren en ministers van Landbouw aanvoeren voor de import van goederen uit Oekraïne. De Commissie moet volgens de staatssecretaris de handelsstromen in detail bestuderen om helder te krijgen wat wel of niet schadelijk is voor de Europese lidstaten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden