Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tarweprijs in lift ondanks exportcijfers uit Oekraïne

11 Januari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

In Europa zat de tarweprijs in de lift ondanks bemoedigende exportcijfers uit Oekraïne. In de VS is koud weer op komst, maar in de tarwehandel wordt daar maar lauw op gereageerd. Maïs vindt steun in de ethanolproductiecijfers die gisteren bekend zijn gemaakt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif maakte gisteren een sprongetje en sloot €2 hoger op €221,50 per ton. Voor de verandering was het de CBoT die een veel vlakker prijsverloop liet zien in granen afgelopen handelssessie. Tarwe noteerde een plusje van 0,1% en sloot daarmee op $6.10¾ per bushel. Het maartcontract maïs liet de kleinst mogelijke stijging, van een kwartje, zien en dat bracht de slotkoers op $4.59½ per bushel. In soja was meer beweging op de beurs in Chicago. Het maartcontract sloot 1% lager op $12.36½ per bushel.

Het terugtrekken van Rusland uit de Zwarte Zee-graandeal heeft niet het door het Kremlin gewenste effect. Volgens Oekraïne is er in december 4,8 miljoen ton graan via de Zwarte Zee geëxporteerd via de nieuwe humanitaire corridor, zoals de alternatieve routes op de Zwarte Zee worden genoemd. Daarmee is er afgelopen maand meer graan geëxporteerd via de Zwarte Zee dan in de maanden toen de graandeal nog in werking was. Ook over de route via de Donau wordt een succesje voor Oekraïne gemeld. De haven van Constanta maakte bekend in kalenderjaar 2023 50% meer graan verwerkt te hebben, waarvan circa 40% afkomstig was uit Oekraïne.

Waar het in Nederland voorlopig even met de vorst gedaan is, raakt de VS juist in de ban extreme kou die vanuit Canada afzakt naar de prairies. Het koufront wordt in onder ander de staten Kansas en Oklahoma vooraf gegaan door een sneeuwstorm. Op de zuidelijke prairies worden dan ook geen grote problemen verwacht met uitwinteren van tarwe. Op de noordelijke prairies zijn analisten daar minder zeker van. Daar kunnen de lage temperaturen mogelijk wel voor schade zorgen, waarschuwen experts.

Maïs bodemt uit
De notering van maïs liet weinig beweging zien afgelopen handelssessie, maar schijn bedriegt volgens sommige analisten. De ethanolproductie kwam afgelopen week met 1,062 miljoen vaten per dag namelijk hoger uit dan verwacht. Het totale verbruik van maïs ligt in de eerste vier maanden van het seizoen 2023/24 bijna 7% hoger dan vorig jaar. Het USDA verwacht een groei van 3% dit seizoen. Ondanks dat de marges voor ethanolproducten onder druk staan door lager olie- en benzineprijzen wordt er volop doorgeproduceerd. Een grotere vraag naar benzine in de VS helpt daarbij een handje. Ten opzichte van dezelfde week vorig jaar is er 10% meer benzine verbruikt in de VS.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden