Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Lagere energieprijzen werken door in granen

9 Januari 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De vorst in grote delen van Europa laat de granenmarkt grotendeels koud. Energieprijzen staan onder druk en daar krijgt ook het granencomplex een staartje van mee. Matige oogstverwachtingen voor Brazilië geven soja weinig steun.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €2,25 lager op €218,50 per ton. Op de CBoT sloten de granen in het rood. Tarwe leverde 3,2% in en kwam daarmee uit op $5.96¼ per bushel. Bij maïs bleef het verlies beperkt tot 1,2% en sloot op $4.55 per bushel. Het maartcontract soja daalde met 0,9% naar $12.45½ per bushel.

Lagere prijzen voor energieproducten, en dan vooral olie, werken volgens analisten door in het hele grondstoffencomplex. Ook de granenmarkt heeft daar een staartje van meegekregen. Dat energieprijzen waaronder die van gas onder druk staan is opvallend. Zowel op de prairies in Canada en de VS als over een band in Oost-Europa en het westen van Rusland is het echt winter aan het worden. Met de kans op uitwinteren van tarwe valt het mee volgens experts. Zowel in Noord-Amerika als in Europa gaat de kou gepaard met sneeuw. Dat zorgt voor een beschermende deken over de wintertarwe.

Oekraïne maakte bekend dat het dit seizoen tot nu toe 7,8 miljoen ton tarwe heeft geëxporteerd. Dat is 9% minder dan over dezelfde periode vorig seizoen. De uitvoer van maïs loopt 22% achter op vorig seizoen en staat op 10,3 miljoen ton, zo blijkt uit de gisteren gepubliceerde data van het Oekraïense ministerie van Landbouw. Marktbureau IKAR heeft de notering voor Russische tarwe geleverd aan de Zwarte Zee verhoogd met $1 naar $244 per ton. Jordanië heeft een tender voor 120.000 ton tarwe openstaan die vandaag sluit. De Egyptische staatsinkoper GASC heeft gisteren bekendgemaakt met een nieuwe tender te komen. Het volume dat ze willen kopen is niet naar buiten gebracht. In de vorige tender is GASC overigens niet tot aankoop over gegaan omdat ze de inschrijvingen te hoog vonden.

Overloop oude oogst soja
Volgens AgRural is in Brazilië 0,6% van de soja geoogst tegen 0,04% vorig jaar. In de provincie Mato Grosso is de oogst verder gevorderd dan het landelijke gemiddelde. De opbrengst van de eerste geoogst percelen valt zwaar tegen. Verschillende analisten melden daarbij dat deze vroege percelen niet representatief zijn voor het totale soja-areaal. Dat het USDA in het Wasde-rapport komende vrijdagavond Nederlandse tijd de sojaoogst voor Brazilië omlaag bij zal stellen, wordt algemeen verwacht. Ondanks de tegenvallende oogst verwacht Anec dat de sojaexport uit Brazilië in januari gaat stijgen naar ten minste 1,3 miljoen ton tegen 940.000 ton in dezelfde maand vorige jaar. In het meest optimistische scenario kan de export uitkomen op 2,7 miljoen ton. De relatief grote export komt door de goede oogst afgelopen seizoen. Daardoor is er nog een relatief grote voorraad oude oogst, terwijl de nieuwe oogst voorzichtig aan al is begonnen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden