Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Wisselende verwachtingen voor palmolieprijzen

3 Januari 2024 - Klaas van der Horst

Palmolie houdt zich relatief stevig overeind ten opzichte van andere eetbare oliesoorten, zo blijkt uit prijsontwikkelingen in de markt. De prijsprognoses lopen ondertussen wel flink uiteen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

In Azië zijn er diverse financiële instellingen en analisten die een jaar voorzien met een kleinere productie en hogere prijzen. Marktanalist en kredietbeoordelaar Fitch verwacht juist lagere prijzen voor palmolie in het nieuwe jaar.

De fysieke markt lijkt zich er nog niet heel veel van aan te trekken. De laatste paar weken is de notering CIF Rotterdam licht dalend en zweeft momenteel iets boven de $935 per ton. Het is evenwel moeilijk een heldere richting te duiden. De termijnmarkt in Maleisië is ook iets dalend, eveneens zonder heel duidelijke richting.

De vraag naar palmolie is vrij zwak. India heeft in de voorbije maanden veel product gekocht. Wat er naar China gaat, is vrij onduidelijk. Er duikt steeds meer bewijs op dat een forse hoeveelheid ruwe palmolie naar China gaat, om daar vermengd met ander product als gebruikte kookolie (UCO ofwel used cooking oil) voor biobrandstof naar Europa te worden verkocht. Hiervoor geldt ook een laag invoertarief. In een recent rapport in opdracht van de Europese Commissie wordt gemeld dat in geïmporteerde UCO uit China tot 80% verse (en wellicht niet-gecertificeerde) palmolie zit vermengd.

Zou dit kloppen, dan wordt hiermee het Europese beleid omzeild om alleen nog palmolie te importeren uit 'ontbossingsvrije' plantages. Toezicht op de oliepalmteelt en afvoerstromen van palmolie blijft ook los van de biodieselimport een lastig verhaal. In Indonesië zijn nog miljoenen hectares aan oliepalmplantages niet in kaart gebracht. 

Ten opzichte van zonnebloemolie houdt de palmolieprijs zich evenwel goed. Het eerste product is de afgelopen weken sterk in prijs gedaald, palmolie veel minder.

{{dataviewSnapshot(46_1704287386)}}.

Voor veel toepassingen in de voedings- en cosmetica-industrie blijft palmolie een erg aantrekkelijk product.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden