Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Vloeibare zuivelmarkt is reurig rondom feestdagen

28 December 2023 - Wouter Baan

Rondom de feestdagen is de vloeibare zuivelmarkt volop in beweging. Dat is dit jaar niet anders met veel uiteenlopende prijzen voor met name room. Daarbij zorgen een tekort aan vrachtwagenchauffeurs voor de nodige kopzorgen. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de boter-, kaas en poedermarkten gebeurde deze week niet of nauwelijks meer wat. Zodoende brengt DCA Markets deze week geen noteringen voor de vaste fabricaten. De vloeibare markt daarentegen is wel flink in beweging, hoewel de noteringen nog tamelijk rustig bewegen.

Spotmelk nipt lager
Na een forse correctie afgelopen week daalt de Nederlandse spotmelkprijs met €0,50 tot €37 per 100 kilo. Dit is nipt onder het jaargemiddelde van 2023. Elders in Europa liggen de prijzen aanzienlijk lager. In Duitsland noteert spotmelk onder de €35 en in Frankrijk soms zelfs onder €30. Naast overcapaciteit aan verwerking tijdens de feestdagen is het merkbaar dat de beschikbaarheid van melk seizoensmatig toeneemt, zo geven traders aan. Met name in Frankrijk waar de markt dit najaar in het teken stond van grote krapte. Vermoedelijk corrigeren de spotmelkprijzen in het nieuwe jaar tot het niveau van de uitbetalingsprijzen die melkveehouders ontvangen. Door de verlaging bij FrieslandCampina is dat niveau overigens wel wat naar beneden gekomen.

Brede roommarkt
De roommarkt staat net als vorige week in het teken van uiteenlopende prijzen die variëren van €5.300 tot kort boven €6.000 per ton. Hoe ongunstiger het moment van laden, hoe lager de prijs. Toch komen koopjesjagers slecht aan hun trekken, want andere jaren was het dal rond de jaarwisseling nog veel lager. De notering eindigt 2023 ook boven het jaargemiddelde. Daarbij is het vinden van transport rond de feestdagen een grote uitdaging, waardoor deals soms mislukken. Rond de jaarwisseling wringt de schoen nog meer dan tijdens de kerstdagen, geven meerdere partijen aan. 

Magere melkconcentraat stijgt alweer
Opvallend genoeg trekt de notering van magere melkconcentraat deze week licht aan tot €1.980 per ton, wat nagenoeg gelijk is aan het jaargemiddelde. Daarmee rekent melkconcentraat betrekkelijk gunstig om tot poeder te verwerken wat de prijsstijging deels verklaart. Al is de beschikbaarheid relatief beperkt en had de markt in aanloop naar de kerstdagen al een flinke uitglijder gemaakt. De stijging van deze week kan gezien als een eerste opmaat naar verder marktherstel in 2024.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden