Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Kaas licht duurder op de valreep van het jaar

21 December 2023 - Klaas van der Horst

Het is niet gebruikelijk dat op de valreep voor de Kerstdagen nog zuivelprijzen omhoog gaan. Toch gaan deze week een aantal kaasnotering bij DCA omhoog. Mozzarella en Cheddar noteren deze week hoger. Goudse en Edammer kaas doen dat niet, maar toch zagen met name producenten in de afgelopen week ook weer enige beweging omhoog.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Deze beweging blijft evenwel verscholen in de spreiding van prijsopgaves en het gaat toch om relatief beperkte volumes product. Door de prijsstijgingen bij cheddar is deze kaassoort nu overigens weer duurder dan Goudse en Edammer foliekaas.

Bij boter is iets vergelijkbaars aan de hand als bij de foliekaas. Er is hier en daar iets meer vraag naar boter, omdat oudere voorraden zo goed als op zijn, er een goede vraag is vanuit de retail en omdat de prijzen van boter en room steeds dichter bij elkaar komen. Zo dichtbij dat het ook weer gewoon loont om verse boter te maken.

De daling van de roomprijs was deze week niet zo spectaculair als in de voorgaande weken, maar met zo'n 7% toch nog steeds aanzienlijk.

De prijs van magere melkconcentraat daalde ook, maar veel beperkter. Voornaamste oorzaak van de prijsdaling is, zoals ook bij room, extra aanbod van goedkoop product vanuit Frankrijk en Zuid-Duitsland. Ook de notering voor weiconcentraat daalde overigens.

Op de markt voor rauwe melk zijn, met het oog op de beperktere verwerkingscapaciteit volgende week bij diverse fabrieken, deze week grotere volumes melk verhandeld, tegen duidelijk lagere prijzen, vooral in Duitsland (en ook Frankrijk).

Op de melkpoedermarkt is er weinig activiteit te bespeuren, al is er een lichte neerwaartse prijstrend. Vanaf de wereldmarkt is er weinig vraag en binnen Europa houden veel inkopers het de laatste weken van het jaar wel even voor gezien.

Voor het eerste kwartaal van het nieuwe jaar hebben nog niet alle partijen hun inkoopbehoefte gedekt, maar volgens veel marktpartijen wel genoeg om voorlopig goed het nieuwe jaar in te kunnen. In januari wordt dan bezien wat er vervolgens nog bij moet en tegen welke prijzen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden