Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Verdeelde signalen vanaf palmoliemarkt

20 December 2023 - Klaas van der Horst

Terwijl de fysieke prijs voor palmolie in Rotterdam omlaag gaat, stijgt deze week de termijnmarktprijs in Maleisië. Grote vraag is waardoor dit komt en wie het bij het rechte eind heeft.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voorlopig lijkt het erop dat de fysieke prijs niet heel erg omhoog zal gaan. Het aanbod van eetbare oliesoorten is momenteel vrij groot en ook de prijzen voor onder meer zonnebloemolie en koolzaad/raapzaadolie zakken verder weg. De vraag vanuit economische grootmacht China is bovendien zwak

Grote vraag is wel of iedereen alles ziet wat er gebeurt op de palmoliemarkt. Een bericht in de internetpublicatie Euractiv suggereert dat er een flinke stroom palmolie onder de radar blijft. Dit product zou als 'gebruikte kookolie' (used cooking oil, UCO) en tegen een laag invoertarief in de EU worden geïmporteerd voor biobrandstof.

Toevloed van UCO
Als bewijs hiervoor wordt aangevoerd dat de volumes UCO die in diverse EU-landen binnenkomen plotseling wel heel sterk stijgen. In Europa is de maatstaf dat per hoofd van de bevolking 2 liter gebruikte kookolie wordt ingezameld, voor de wereld als geheel 1 liter. In 2022 werd in Italië evenwel opeens 13 liter per hoofd van de bevolking ingezameld en in Malta zelfs 1.100 liter. Dat is volstrekt ongeloofwaardig.

De verhalen zijn niet nieuw. Begin dit jaar waren er al berichten over de grote hoeveelheden UCO die vanuit China naar Europa komen, die in werkelijkheid vooral veel verse palmolie zou bevatten. De betiteling UCO zou een handige dekmantel zijn om niet-gecertificeerde palmolie op een financieel voordelige manier naar de EU te brengen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden