Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Prijzen zonnebloemolie van laag naar lager

12 December 2023 - Klaas van der Horst

De markt voor zonnebloemolie is de laatste week erg onrustig. In de loop van dit jaar was de prijs al gedaald onder het niveau van palmolie. De laatste week is er met name in Oekraïne nog meer de klad gekomen in de prijsvorming.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Oekraïense media melden dat de prijs of de Donau-havens in Oekraïne is gedaald tot $770 per ton. Dat is een nieuw dieptepunt voor dit jaar. In mid-oktober was de prijs gedaald tot $810 per ton, maar daarna weer aangetrokken.

{{dataviewSnapshot(46_1702308586)}}

Probleem is dat de vraag naar zonnebloemolie momenteel vrij zwak is, terwijl er een royaal aanbod van product is. Daarbij ondervindt Oekraïne als grootste producent en exporteur van het product ook felle concurrentie van tegenstander Rusland. Dit land probeert met nog lagere prijzen het Oekraïense product uit de markt te prijzen. 

Stillegging
Vorige week waren de lage prijzen voor een aantal Oekraïense handelaren en verwerkers aanleiding om het persen van zonnebloemolie maar even stil te leggen. Vanwege de problemen via de Zwarte Zeeroute is de export toch al een uitdaging.

De totale oogst van zonnebloemzaad in Oekraïne bedraagt dit jaar volgens opgave van Oekraïne zelf 13 miljoen ton, evenveel als vorig jaar, maar het binnenhalen en verwerken van de oogst is dit jaar naar verluidt veel vlotter gelopen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden