Shutterstock

Markt Starter Grondstoffen

Braziliaanse sojaboeren hopen op regen

6 December 2023 - Max van der Heijden

China heeft zin in Amerikaanse tarwe, in Brazilië wachten koffie- en sojaboeren op regen. Zwakkere plantaardige oliën nemen palmolie mee in hun val en de gasprijs blijft maar dalen. Dit is de Markt Starter van 6 december 2023.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De ontwikkeling van de koersen van de grondstoffen op de termijnmarkten in Chicago, Parijs, Londen en Leipzig zijn elke werkdag te volgen op ons live koersenoverzicht. Voor de technische analyse van de koersen van de grondstofmarkten is er het Dashboard Grondstoffen op Foodbusiness.

Tarwe
De tarweprijs op de Matif is gisteren scherp gedaald, op de CBoT stegen de prijzen juist. Wederom stuwen Chinese aankopen van Amerikaanse tarwe de prijs hoger. 

Soja
De sojabonenkoers op de CBoT is dinsdag hoger gesloten. Handelaren volgen de weersverwachtingen uit Brazilië nauwlettend, wachtend op die paar druppels regen die voor verlichting kunnen zorgen. 

Suiker
De suikerprijzen zijn dinsdag gedaald. Hoger verwachte suikerproductie en dalende olieprijzen zorgen ervoor dat suiker goedkoper wordt. 

Koffiebonen
De koffieprijzen zijn gisteren gestegen. Zorgen dat droogte in Brazilië leidt tot kleinere rendementen en voorspelde lager export uit Vietnam stuwt de prijs hoger.

Palmolie
De palmoliekoers in Maleisië is dinsdag gedaald. Daarmee volgt de koers zwakkere koersen van andere plantaardige oliën op de CBoT en Dalian naar beneden.

Aardgas
De TTF-gasprijs is dinsdag wederom gedaald. Consequent lage vraag zorgt ervoor dat de Europese gasvoorraden goedgevuld blijven, ondanks het koude weer.

Brent-olie
De Brent-olieprijzen blijven dalen. Een sterke groei van de Amerikaanse ruwe olie-export en onzekerheid over de impact van de laatste OPEC-beslissing zorgen voor de laagste prijzen in vijf maanden tijd. Rusland lijkt bereid te zijn om de productie verder te verlagen om prijzen te stabiliseren.

Euro/dollar
De euro/dollar koers daalde dinsdag nadat een ECB-bestuurslid zei dat een nieuwe renteverhoging zeer onwaarschijnlijk was. Wel ligt de inflatieverwachting hoger dan verwacht. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden