FrieslandCampina

Analyse Grondstoffen

FrieslandCampina zet hoog in na zuivelrally

29 November 2023 - Wouter Baan

De prijzen van boter, melkpoeder en kaas trokken de afgelopen maanden razendsnel aan. De zuivelmarkt tapt duidelijk uit een ander vaatje. FrieslandCampina heeft vertrouwen in de markt en laat haar leden profiteren, maar of de concurrentie hier nou zo blij mee is? 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat het sentiment op de zuivelmarkt grillig kan zijn, blijkt maar weer. In september konden verwerkers met pijn en moeite de uitbetalingsprijzen boven €40 houden. Soms lukte dat al niet meer. Een paar maanden later kan alweer over €50 worden gedroomd. FrieslandCampina gaf maandag het levende bewijs door de melkprijs met maar liefst €4,06 te verhogen tot €45,53 per 100 kilo. PlanetProof-deelnemers beuren zelfs €51,83.   

De soms verketterde zuivelcoöperatie uit Amersfoort, die in de afgelopen jaren vele ontevreden leden zag vertrekken, laat zich hiermee van zijn beste kant zien. Iets wat ook weleens gezegd mag worden. Naar het schijnt is niet iedere overstapper blij met zijn keuze, hoewel er natuurlijk wel flink gecasht kon worden door de vertrekregeling van het inmiddels gesloten DMF-fonds. 

Déjà vu
De stevige verhoging doet denken aan 2022 toen de melkprijzen uiteindelijk doorschoten tot boven €60 per kilo om vervolgens in het ravijn te duikelen. Zo'n vaart zal het nu niet lopen. Wel lijkt een melkprijs van €50 haalbare kaart. Op basis van de valorisatie van Goudse foliekaas en weipoeder ligt de grondstofwaarde al boven dit niveau. Op de spotmarkt schuren de melkprijzen ook al een tijdje tegen deze grens aan. 

Of de andere verwerkers het spoor van FrieslandCampina gaan volgen, zal de komende weken moeten blijken. Veel zuivelproducenten boekten in de eerste drie kwartalen magere resultaten, vaak na recordwinsten in 2022. De gedachte was om de balans in het vierde kwartaal vlot te trekken, maar dan moeten de uitbetalingsprijzen natuurlijk niet al te veel wringen. Daarom is de forse verhoging van de garantieprijs ook met verbazing en zelfs de nodige scepsis ontvangen. Ook leden-melkveehouders van FrieslandCampina zagen het niet aankomen, maar zijn niettemin positief verrast. Het maakt de pijn van een misgelopen nabetaling over 2023 weer een beetje goed. 

Toon is gezet
Wel is het de vraag of andere verwerkers ook zo'n leuke verrassing in petto hebben voor hun leden of leveranciers. Op een najaarsbijeenkomst van een andere zuivelcoöperatie schijnt gezegd te zijn dat de melkprijs in 2023 sowieso niet meer gaat stijgen omdat de balans dat niet zou toestaan. De vraag is of deze uitspraken met de kennis van nu standhouden. Hoe het ook zij, verwerkers moeten waarschijnlijk alle zeilen bijzetten om FrieslandCampina bij te houden. Deze week zullen Arla, DOC Kaas en A-ware hun uitbetalingsprijzen bekendmaken en weten we meer. Ook of A-ware weer met een decemberbonus komt. In 2020 en 2021 werd dit ruimhartig gedaan, maar afgelopen jaar bleef de kerstbonus uit. Mogelijk omdat de zuivelmarkt toen onderuit schoot, terwijl de melkprijs net naar een recordhoogte was gestegen. 

December belooft hoe dan ook een interessante melkprijzenmaand te worden, waarbij FrieslandCampina de toon heeft gezet. Nu maar hopen voor hen dat de zuivelmarkt in het doorgaans zwakke eerste kwartaal van het nieuwe jaar stand weet te houden, want anders kon de forse stijging van de garantieprijs weleens een inschattingsfout zijn geweest. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden