Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Tarwe en suiker goedkoper, boter opnieuw hoger

20 November 2023 - Max van der Heijden

De tarweprijzen op de Matif zijn afgelopen week gedaald. Ook op de ICE in Londen daalden de suikerprijzen. Boter en room werden wederom duurder. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarweprijzen daalden onder meer door een goede Russische tarweoogst en hogere Franse export. De Oekraïense granencorridor lijkt vrij goed te functioneren. In totaal hebben 151 schepen gebruik gemaakt van de corridor sinds de opening in augustus. Die vervoerden in totaal 4,4 miljoen ton aan goederen, waarvan 3,2 miljoen ton graan. Desondanks ligt de export naar Azië en Afrika flink lager dan vorig jaar.

Rusland is vrijdag begonnen met het vervoeren van 200.000 ton gratis graan die door Poetin aan zes Afrikaanse landen was beloofd. Schepen bestemd voor Burkina Faso en Somalië zijn al vertrokken en de overige transporten zullen binnenkort volgen. De granenbeurs van Buenos Aires heeft de oogstverwachting voor tarwe verlaagt. FranceAgriMer heeft de verwachtingen voor de Franse tarwe-export buiten de Europese Unie verhoogd evenals de eindvoorraden. 

Suiker
De suikerprijzen op de ICE in Londen zijn de afgelopen week gedaald. In Brazilië is de oogst bijna klaar en lijkt de export op gang te komen. Ook maakte de Internationale Suiker ORganisatie (ISO) heeft het wereldwijde suikertekort flink verlaagd, mede door een recordproductie in Brazilië De productie van suiker in Duitsland gaat volgens de laatste voorspelling dit jaar met 9,8% groeien. 

Zuivel
De botermarkt is nog altijd ingewikkeld. De boterprijs is de afgelopen weken gestaag gestegen, mede door dat room verhoudingsgewijs nog veel duurder is. De noteringen blijven oplopen, van balans is nog geen sprake. Room is nog altijd te duur om er rendabel boter van te maken. Dus wordt er nog geput uit oude bestaande voorraden, maar de vraag is hoe lang dit door kan gaan. Speculatie met de boternotering op de termijnmarkt zorgt voor verdere spanning in de markt. 

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox