Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Gerstproductie hoger ingeschat, markt blijft krap

16 November 2023 - Max van der Heijden

De verwachte wereldwijde gerstproductie is naar boven bijgesteld, maar een krappe markt kan ervoor zorgen dat er qua brouwgerst niet veel te kiezen is. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

RMI Analytics heeft begin november de verwachte gerstoogst voor het seizoen 2023/24 licht verhoogd met 0,3 miljoen ton naar 140,8 miljoen ton. De stijging komt door betere opbrengst per hectare in Canada en hogere verwachtingen van de Canadese oogst. De Argentijnse oogst ziet er nog goed uit, maar er is wat vorst geweest wat een kleine impact zal hebben op de opbrengst. 

De wereldgerstproductie ligt wel 11,3 miljoen ton onder het niveau van 2022, maar de verwachting is dat dit voldoende is om te voldoen aan de lagere vraag dit jaar. Wel is daarbij de verwachting dat de oogst in Australië en Argentinië op z'n minst gemiddeld is. 

Europa
De Europese en Britse gerstproductie is stabiel en staat nog altijd op 54,46 miljoen ton. Wel is de oogst 4 tot 5 miljoen ton lager dan de laatste twee oogsten. Dit zorgt voor krapte op de Europese markt. In Noord-Europa worden er door de krapte wel wat kwaliteitsproblemen verwacht. Er is namelijk minder te kiezen als het gaat om brouwgerst. Voorlopig lijkt de kans klein dat gebruikers niet voldoende brouwgerst kunnen inkopen doordat de vraag relatief laag blijft.

De prijzen van brouwgerst zijn gedaald na een stijging aan het eind van oktober. Wel zijn de toeslagen op brouwgerst in Frankrijk en Canada door beperkte beschikbaarheid nog altijd hoog. In Australië en Canada zijn deze lager, door goede vooruitzichten. 

USDA
Het Amerikaanse ministerie van Landbouw verwacht dat er in het seizoen 2023/24 26,946 miljoen ton gerst verhandeld wordt. Dat is iets minder dan een maand geleden. En flink lager dan de 30,5 miljoen ton van vorig seizoen. Het ministerie stelde de Argentijnse export naar beneden bij en verhoogde de Oekraïense. Ook importeert de EU meer uit Oekraïne en Saoedi-Arabië. 

De totale oogst wordt ingeschat op 142,284 miljoen ton. Een flinke verlaging ten opzichte van vorig seizoen, maar een verbetering vergeleken met een maand eerder. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden