Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Tegenvallers in Brazilië maken graanhandel nerveus

14 November 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Het blijft onrustig op de granenmarkt. Vooral maïs en soja waren op drift afgelopen handelssessie. Dat komt deels door tegenvallers in Zuid-Amerika en deels door goede vraag uit Azië. In de VS loopt de oogst van maïs en soja redelijk voorspoedig, maar het USDA meldt wel een tegenvallertje bij tarwe in het Crop Progress-rapport dat gisteren uitkwam.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het decembercontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1,50 hoger op €233,75 per ton. Ook op de CBoT deed tarwe een voorzichtig stapje omhoog met 0,7% naar $5.79 per bushel. Maïs zat steviger in de lift en pluste 2,9% naar $4.77¼ per bushel. Soja deed afgelopen handelssessie niet veel onder voor maïs en sloot 2,6% hoger op $13.68 per bushel.

De oogst van maïs en soja in de VS vordert gestaag. 88% van de maïs is geoogst en daarmee blijft dit seizoen nipt voorlopen op het vijfjarige gemiddelde dat op 86% staat voor deze week. In één staat, Noord-Carolina is de oogst van maïs inmiddels helemaal afgerond. Soja is voor 95% binnen tegen 91% in het vijfjarige gemiddelde. In Zuid-Dakota en Louisiana is de oogst van soja afgerond.

Het zaaien van wintertarwe is ook vergevorderd in de VS. Van het geplande areaal zit 93% in de grond en dat is gelijk aan het vijfjarige gemiddelde. 81% van de tarwe staat boven en dat is net iets boven het vijfjarige gemiddelde dat op 80% staat. De conditie van de wintertarwe is wel iets achteruit gegaan. Van het areaal krijgt 47% de rating goed of excellent. Dat was vorige week 50%. Droogte in Kansas blijft volgens sommige analisten toch wel een risico voor de potentiële opbrengst van wintertarwe komende oogst. Doorslaggevend zal het weer in de komende lente zijn. Hoe dan ook is de uitgangspositie van wintertarwe deze herfst de beste in jaren.

China is aan de markt
De onrust op de maïs- en sojamarkt nam afgelopen handelssessie toe. Dat komt voor een deel door tegenvallers met betrekking tot het weer in Brazilië. We hebben het al regelmatig geschreven hier, het noorden van Brazilië is warm en droog terwijl het zuiden last heeft van overvloedige regen. En daar komt volgens de weerberichten deze week geen verandering in. Sterker nog, voor het zuiden van Brazilië worden nieuwe buien voorspeld. De vraag naar maïs en soja vanuit China neemt toe volgens verschillende bronnen. Dat blijkt onder meer uit de 3 miljoen ton soja uit de VS die vorige week is vastgelegd door China en onbekende bestemmingen waarvan wordt vermoed dat het ook om Chinese kopers gaat.

De snelste route voor zeevracht tussen Azië en Amerika is via de Stille Oceaan via het Panamakanaal. Door een lage waterstand in het Panamakanaal gelden hier restricties voor schepen. Sommige schepen worden daarom nu omgeleid via het Suezkanaal. Een trip naar Azië duurt daardoor circa tien dagen langer. In de toch al wat nerveuze markt stuwt dat de prijzen nog wat verder op volgens sommige experts.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden