Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Boter zorgt voor reuring op zuivelmarkt

2 November 2023 - Klaas van der Horst

De beweeglijkheid op de zuivelmarkt trekt van de ene naar de andere commodity. Deze week was boter aan de beurt om fors van zijn plaats te komen. Na maanden van nu eens wat omlaag, dan weer iets omhoog, schoot de prijs voor blokboter deze week opeens met meer dan €300 per ton omhoog.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De DCA-notering kwam uit op €5.350 per ton. Dat is nog steeds niet de prijs die verse boter zou moeten opbrengen op basis van de roomnotering, maar dus wel een sterke aanpassing ten opzichte van vorige week.  

De grote vraag is waar die plotselinge prijsstijging vandaan komt. Veel partijen op de markt tasten in het rond. De oorzaak lijkt te liggen op de termijnmarkt, waar deze week opeens sterke bewegingen omhoog waren te zien. Kortom, het plaatje dat kort hiervoor ook te zien was bij magere melkpoeder toen de prijs ook daar opeens sterk steeg.

Blijver of zeepbel
De grote vraag is nu of die veel hogere boterprijs een blijvertje is, of een zeepbel. Het verhaal was altijd dat er nog veel oude voorraden waren. Nu moet blijken of dat ook zo is. Zo ja, dan gaat de boterprijs weer snel omlaag. Zo nee, dan zit mogelijk een verdere prijsstijging in het vat en gaan producenten weer verse boter aanbieden op de vrije markt, iets wat ze lange tijd niet hebben gedaan.

De roomprijs steeg deze week overigens amper. Dit in tegenstelling tot wat er gebeurde bij magere melkconcentraat. De prijs daarvan steeg volgens de DCA-notering met €110 per ton. Dit werd vooral veroorzaakt door een goede versvraag.
 

Bij de melkpoeders is de markt verder dalende. Hiervoor zijn meerdere oorzaken aan te wijzen. Ten eerste daalt de prijs op de wereldmarkt, zoals afgelopen week ook duidelijk bleek uit de resultaten van de jongste GDT Pulse. Daarnaast spelen ook zaken als wisselkoersen een rol. Europa is weer even niet zo concurrerend meer en dat is direct terug te zien in de noteringen.

Weerstand feed-poeder
Bijzonder is wel dat de notering voor magere melkpoeder feed meer weerstand bood en volgens diverse partijen zelfs duurder is dan magere melkpoeder food. Dit is nog een nawee van de prijsspeculatie op de termijnmarkt waar hierboven naar is verwezen. Voor de veevoerindustrie is magere melkpoeder te duur, maar omdat het product is gebruikt als afdekmiddel voor termijnmarktrisico's, komt dit niet in de prijsvorming tot uiting.

{{dataviewSnapshot(46_1698939348)}}

Ook de weipoederprijs zag een terugval, maar hier wordt de markt nog steeds goed overeind geworden door een goede vraag naar 'hogere' WPC's en WPI's voor sport- en gezondheidsvoeding.

De prijs van volle melkpoeder is volgens opgave een uitzondering. Hier is nog wel een plusje te noteren.  

Kaas blijft voor de zuivelindustrie het stevige ankerpunt. Zeker voor de producenten van Goudse foliekaas, of die nu in Nederland, Duitsland, België of elders zitten. Goudse foliekaas (en Edammer) trekt de kaasmarkt in Noordwest-Europa. Waar vorige week een prijs van €4.000 per ton nog veraf leek, is die nu opeens veel dichterbij en zeker niet onhaalbaar. Meer nog, diverse partijen in de markt hebben deze prijs neergeschreven.

Cheddar kan deze ontwikkeling niet bijbenen, en zakt zelfs langzaam verder weg. Dit is een bijzonder verschijnsel, dat in de meeste voorgaande jaren niet was te zien. Wellicht duidt het op een verandering in de afzetmarkt en/of van wijzigende voorkeuren bij consumenten en verwerkers.

Natuurkaas kan de prijsontwikkeling van foliekaas ook niet bijhouden, maar noteert nog wel een plusje.  

De verwachting van veel partijen in de markt is dat deze situatie met verloop van een aantal weken wel weer bijtrekt en dat natuurkaas de gebruikelijke meerprijs terug kan winnen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden