Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Melkpoederprijs wakkert koopinteresse aan

27 September 2023 - Wouter Baan

Na een stevige afwaardering zijn de melkpoederprijzen teruggezakt tot een relatief laag niveau. Dit wakkert koopinteresse aan. Daarbij zijn ook de exportcijfers minder slecht dan gedacht. Waarschijnlijk is de markt in de afgelopen maanden te diep in de put gepraat. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van magere melkpoeder zit ondertussen weer boven €2.300 per ton, terwijl er een paar weken geleden nog sprake van was dat de psychologische bodem van €2.000 het niet zou houden. De opleving is een gevolg van een aanwakkerende koopinteresse, zo geven diverse partijen aan. Klaarblijkelijk is het besef bij inkopers doorgedrongen dat de huidige prijsniveaus niet slecht zijn om volumes op termijn vast te leggen.   

Exportcijfers
Ook de afzet buiten Europa valt op papier niet tegen, zo blijkt uit cijfers van Eurostat. Het sentiment onder handelshuizen en producenten wordt soms overigens wel anders ervaren. Sinds februari al noteren de Europese exportcijfers van magere melkpoeder boven het niveau van vorig jaar. In de eerste zeven maanden noteerde het Europese exportvolume een stijging van ruim 2% tot 3,5 miljoen ton. Deze stijging is natuurlijk niet veel, maar de productievolumes liggen Europabreed ook wat lager.

China koopt door de economische teruggang wel lagere volumes, maar de afzet naar een land als Algerije compenseert dit. Ook de uitvoervolumes van weipoeder liggen boven het niveau van vorig jaar. Wel is het goed om te realiseren dat de melkpoedermarkt vorig jaar in het teken stond van schaarste en er daardoor minder product te exporteren viel. Wanneer we de uitvoervolumes vergelijken met recordjaar 2021 dan is er wel sprake van een behoorlijke teruggang.

Correctie omhoog
Al met al lijkt de conclusie dat de melkpoedermarkt in de afgelopen maanden te veel naar beneden is gepraat, waarop nu een opwaartse correctie plaatsvindt. Prijsstijgingen tot €2.500 per ton lijken mogelijk te zijn. De markt vindt steun bij de seizoensmatige daling van de melkaanvoer. Daarbij gaat er naar verluidt veel melk de kaasbak in, gezien dit de beste valorisatie geeft. Tegelijkertijd worden de melkpoedervoorraden nog altijd als ruim omschreven.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden