Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Haverproductie valt wereldwijd lager uit

15 September 2023

De haverkoers op de CBoT is de afgelopen maand gestegen. De havenprijs in het Finse Vaasa ging licht omlaag. Uit het meest recente USDA World Grains and Trade-rapport blijkt dat zowel de Australische als de Europese haverproductie is gedaald.

Gratis dit artikel lezen?

Log in of maak een gratis account aan

Ik heb al een account. Inloggen »

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Australische haverproductie daalde met 400.000 ton. De Europese productie met 80.000 ton. Ook de Australische export valt lager uit. Waar de export voor het seizoen 2023/24 in augustus nog werd geschat op 550.000 ton is dat inmiddels gedaald naar 400.000 ton. De Europese export is ondanks de lagere productie ongewijzigd. Ook wordt er niet meer haver geïmporteerd.

De wereldwijde haverimport is zelfs gedaald. Dit komt vooral door China, dat volgens de meest recente data dit seizoen 100.000 minder haver importeert dan eerder verwacht werd. Mexico importeert 50.000 ton haver minder. Dinsdag (12 september) maakte de Canadese overheid bekend dat de haverproductie in 2023 13,1% lager lag dan in 2022. Dat concludeerde het nationale statistiekbureau op basis van satellietdata. 

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox