Shutterstock

Analyse Bakkerijgrondstoffen

Room en boter duurder, tarwe en suiker goedkoper

11 September 2023 - Max van der Heijden

Ondanks Russische droneaanvallen is de tarweprijs op de Matif afgelopen week gedaald. De suikerprijs is licht gedaald doordat handelaren besloten winst te pakken. Op de zuivelmarkt blijft de splitsing tussen vloeibaar en vast bestaan.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Waar er vorige week nog enige hoop was dat de graandeal hervat zou worden is die hoop voorlopig vervlogen. De ontmoeting tussen Erdogan en Poetin leverde geen nieuwe deal op, maar eerstgenoemde geeft niet op en hoopt een akkoord te sprake te brengen bij een VN-ontmoeting later deze maand. 

Wel gaat Rusland via Turkije 1 miljoen ton tarwe beschikbaar stellen aan landen die het hard nodig hebben. Deze regeling bestaat naast de deal die het Kremlin met zes Afrikaanse landen heeft gesloten om hen te voorzien van 50.000 ton graan, gratis en voor niets. 

Ondertussen gaat de oorlog gewoon door. Oekraïne richt zich door het uitblijven van een graandeal meer op export via de Donau. Die havens zijn daardoor vaker het doel van Russische droneaanvallen en werden de afgelopen week meerdere keren getroffen. Om de kansen te spreiden is Oekraïne ook via Roemeense en Kroatische havens gaan exporteren. 

Suiker
De suikerprijs is afgelopen week licht gedaald. De prijs piekte dinsdag nadat Alvean, 's werelds grootste suikerhandelaar, zei een tekort te verwachten van 5,4 miljoen ton in 2023/24. Het is het derde jaar van tekorten op rij. Ook verwacht het bedrijf dat India de suikerexport aan banden legt. Ook zouden Thaise boeren vaker kiezen voor het winstgevendere cassave in plaats van suikerriet. 

De Thaise suikeroogst in 2023/24 wordt door de Thaise coörperatie van suikermolens 18% lager ingeschat op 9 miljoen ton door ernstige drooget in het land. Bovendien profiteert de suikerprijs ook van hogere olieprijzen. Die maken de inzet van suikerriet voor ethanolproductie aantrekkelijker. 

Dat de prijs toch is gedaald komt doordat handelaren vlak voor het weekend besloten hun winst te pakken. 

Zuivel
De zuivelmarkt blijft twee kanten op bewegen. Vloeibare zuivel is populair en blijft in prijs stijgen. De markt voor vaste zuivel blijft rustig en hoewel de echte zwakheid weg lijkt, is het nog steeds vrij rustig.

De roomprijs blijft met grote stappen stijgen door een grote vraag vanuit het verssegment en een krimpende beschikbaarheid van melk. Hierdoor groeit het prijsverschil met boter. De dure room zorgt ervoor dat botermakers afhaken en niet meer bijkopen.

Dat schept ruimte om oude boter op de markt te zetten waarvan er voldoende aanbod is. Bovendien is er goedkoper versproduct vanuit Frankrijk.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden