Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Rusland houdt optie open voor nieuwe graandeal

4 September 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Rusland laat op verschillende fronten weer eens van zich horen. Allereerst is er het bezoek van Erdogan aan Poetin in Sotsji waar een toekomstige graandeal hoog op de agenda staat. Dat wil echter niet zeggen dat er geen aanvallen meer op Oekraïne worden uitgevoerd.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De tarwecontracten op de Matif bewegen tot nu toe deze handelssessie vooral zijwaarts. Het septembercontract staat €0,75 lager op €220,50 per ton. De overige contracten van de oogst 2023 staan €0,25 in de min. De CBoT is vandaag gesloten vanwege Labour Day.

Rusland staat open voor onderhandelingen over de Zwarte Zeegraandeal. Dat heeft de Russische president Poetin aan de Turkse president Erdogan laten weten tijdens de ontmoeting tussen beiden in Sotsji. Afgelopen juli trok Rusland zich nog terug uit de graandeal omdat het Kremlin vond dat graan- en kunstmestexport werd bemoeilijkt door de westerse sancties. En dat terwijl met het oog op de hoge graanprijzen juist was afgesproken dat Russische agrarische goederen vrij toegang te verlenen tot de wereldmarkt.

Meer belangen
Bij de oude graandeal speelde Erdogan overigens ook een belangrijke rol om Rusland achter het akkoord te krijgen. Naast de graandeal staan ook de gasleveringen op de agenda. Erdogan hoopt de onderhandelingen over de rol van Turkije als gashub te kunnen afronden. Met dergelijke belangen op tafel is het niet vreemd dat Turkije met een zware delegatie is afgereisd. Reuters meldt dat in het gevolg van Erdogan ook de Turkse minister van Economische Zaken en de president van de centrale bank zijn meegereisd naar de badplaats aan de 'Russische rivièra'.

Dat Rusland de deur weer op een kiertje zet voor de onderhandelingen over de graandeal wil niet zeggen dat de aanvallen op Oekraïne zijn gestopt. Afgelopen nacht was er weer een droneaanval op de haven van Izmajil. Dat is op zich vaker gebeurd, maar wat deze aanval anders maakt is dat er volgens de woordvoeder van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken een drone is gecrasht die vervolgens op Roemeens grondgebied is ontploft. Navo-lid Roemenië ontkent dit echter en er zijn geen andere onafhankelijke bronnen die de Oekraïense bewering ondersteunen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden