Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Gewasziekten en regen maken cacao duurder

4 September 2023 - Max van der Heijden

De cacaokoersen zijn de afgelopen week gestegen. De prijs zit al ruim drie maanden in de lift door krappe voorraden en een vooruitzicht dat de wereldwijde cacaoproductie lager uitvalt. 

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Tussen 1 oktober en 27 augustus verscheepte Ivoorkust 3,3% minder cacao dan een jaar geleden. Ook dalen de ICE-voorraden in de VS stukje bij beetje. Deze bereikten het laagste punt in 5,5 maanden tijd afgelopen vrijdag.

Recente zware regenval in West-Afrika zorgt ervoor dat de black pod disease zich makkelijker kan verspreiden en kan ervoor zorgen dat de cacaoogst en kwaliteit lager uitvallen. Bovendien verspreidt ook het swolen shoot virus zich snel en bedreigd die ook cacaoplanten in Ivoorkust. Naar schatting is 20% van het cacaogewas in Ivoorkust besmet. 

Aan het eind van de week leek er sprake te zijn van beter weer, maar een tekort aan kunstmest en de eerder genoemde gewasziekten zorgen ervoor dat het gewas zich nog niet ontwikkelt zoals gehoopt. Wel zijn cacaomalingen wereldwijd lager dan verwacht, wat de prijsstijgingen mogelijk beperkt.

Dat was voor de International Cocoa Organization reden om het wereldwijde tekort naar beneden bij te stellen voor het huidige seizoen. Nadat de cacaomalingen snel herstelden na het einde van de coronapandemie lopen die nu weer terug. Vooral in Europa, Noord-Amerika en Zuidoost-Azië. 

Koersen
De cacaoprijs op de ICE in Londen steeg afgelopen week met 1,29% naar £2.907 per ton. In New York ging de prijs met 3,8% omhoog naar $3.574 per ton. 

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox