Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Prijs koolzaadolie in stabieler vaarwater

4 September 2023 - Klaas van der Horst

De prijs voor koolzaadolie voor humaan gebruik is de laatste maand relatief stabiel gebleven. Dit geldt in ieder geval voor het product zoals dat in Rotterdam wordt verhandeld. De markt lijkt ook verder redelijk stabiel te blijven, al valt de oogst in sommige landen iets tegen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Eind vorige week lag de notering, zoals doorgegeven aan Thomson-Reuters op zo'n €1.040 per ton. Dat is licht hoger dan een maand geleden. De kans bestaat dat deze prijs de komende maand nog iets oploopt vanwege tegenvallende oogsten in Duitsland, Frankrijk en Roemenië.

Marktonderzoeksbureau Strategie Grains verwacht dit jaar op grond van de laatste inzichten een raapzaadoogst van 18,9 miljoen ton in de EU. Dat is een 0,5 miljoen ton minder dan vorig jaar. 

Nu is er ook import uit onder meer Canada en van Zuid-Amerikaanse sojaolie. Dit kan de prijzen natuurlijk wel drukken. Daarnaast staat de koolzaadoliemarkt in de EU als geheel ook onder druk door goedkope, dubieuze biobrandstof uit China. Deze concurreert met het Europese aanbod van koolzaadolie voor transportbrandstof. Tot op bepaalde hoogte beïnvloeden al deze markten elkaar. Een duidelijke indicatie van hoe de markt zich precies gaat ontwikkelen, ontbreekt vooralsnog.

Blijf op de hoogte

Schrijf u in en ontvang elke dag het laatste nieuws in uw inbox