Shutterstock

Analyse grondstoffen

Lage palmolieprijs zorgt voor aantrekkende vraag

28 Juni 2023 - Klaas van der Horst

De palmolieprijs is de laatste tijd flink gedaald en lijkt zichzelf zo weer uit het dal te halen. Dat laatste is niet helemaal waar, maar doordat palmolie qua prijs nu zo concurrerend is ten opzichte van andere oliën, wordt er als vanzelf weer meer gekeken naar het goedkoopste product.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De koers per 26 juni CIF Rotterdam ligt net iets boven de $915 per ton, alweer tientallen euro's lager dan vorige week, maar de signalen wijzen erop dat de prijs de komende tijd heel goed weer omhoog kan gaan. Mits natuurlijk ook de prijzen van de andere eetbare oliën stabiel blijven of stijgen.

{{dataviewSnapshot(46_1687950586)}}

De prijsvorming op de markt voor eetbare oliesoorten is mede afhankelijk van de prijsvorming op de markt voor minerale olie. Soja-, raap- en zonnebloemolie zijn allemaal veel duurder.

De relatief lage prijs voor palmolie heeft er in juni al voor gezorgd dat grootafnemer India zo'n 200.000 ton meer palmolie importeert dan in mei is gedaan (totaal 740.000 ton). De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat India relatief gezien nog meer soja-olie heeft geïmporteerd, maar dat terzijde.

Ook andere landen verhogen hun importen, terwijl de oogst dit jaar mogelijk achterblijft vanwege slecht weer. Bovendien is de kans groot dat er dit jaar op een aantal markten veel meer palmolie in biodiesel gaat dan in de voorbije jaren.

Op de termijnmarkt in Maleisië wordt daarom al druk gespeculeerd op veel hogere palmolieprijzen in de komende maanden. Daar gaan de prijzen dan ook al veel meer omhoog. Of deze speculatie terecht is, moet de komende weken blijken. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden