Alf Ribeiro / Shutterstock.com

Analyse Grondstoffen

Trage oogst Brazilië heeft weerslag op koffieprijs

17 Mei 2023 - Redactie Foodbusiness

De arabicaprijs zit in de lift. Een sterkere Braziliaanse reaal en een tragere oogst zorgen voor hogere prijzen. De robustaprijs is licht gedaald, maar dit komt vooral door de overgang naar het termijncontract voor juli.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Robusta wordt over het algemeen duurder. De goedkopere koffieboon is erg gewild en handelaren in Vietnam hebben bijna geen voorraad meer over. Wat ze hebben wordt sporadisch verkocht als er cash nodig is, zelfs nu de lokale prijzen zich op recordhoogte bevinden. Vorige week dinsdag werd bekend dat de oogst in Vietnam in april 22% lager lag dan een maand eerder. De koffie-export in de periode januari tot april lag 5,5% lager dan een jaar eerder.

Ook zijn er zorgen dat El Niño kan zorgen voor heet en droog weer in Vietnam, wat voor droogtestress kan zorgen bij de gewassen. Donderdag werd duidelijk dat de kans meer dan 90% is dat El Niño in werking treed. 

In Indonesië daalde het volume koffie in de haven van Lampung met 9% vergeleken met vorige week, dit ondanks het begin van de oogst. Door de hevige regenval denken lokale handelaren dat de productie in de periode mei tot juli 20 tot 30% lager ligt. Handelaren hopen daarom op een grote oogst in Brazilië. De oogst verloopt daar echter ook traag. 

De bovengemiddelde regenval aan het begin van het jaar zorgde ervoor dat de koffiebonen later rijp werden en zorgden dat de oogst lager begon. De robusta-oogst is slechts voor 12% compleet, voor arabica geldt dat er slechts 1% is geoogst. Ook heeft het merendeel van de koffie defecten boven de 40%, waarbij inkopers vooral zoeken naar goede koffie met defecten van maximaal 20 tot 30%. De komende weken zijn de weersomstandigheden in het land gunstig voor het plukken en drogen van koffie, waardoor handelaren hopen dat er vaart gemaakt kan worden. 

Koersen
De arabicaprijs steeg afgelopen week met 1,55% naar $4.196,50 per ton. De robustaprijs verloor 4,23% in waarde en kwam uit op $2.511 per ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden