DMK

Analyse Grondstoffen

Melkpoedermarkt stijgt, maar leeft niet op

17 Mei 2023 - Wouter Baan

Na een langdurige periode met prijsdalingen kreeg de melkpoedermarkt recent meer lucht. Toch lijkt er maar beperkt ruimte te zijn voor prijsstijgingen, gezien ook de recente bewegingen op de Global Dairy Trade eerder deze week.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoewel de afstand tot interventieniveaus nog een paar honderd euro per ton bedroeg, werd er recentelijk in de markt weer over deze steunmaatregel gedacht. Bijna een jaar lang zat de melkpoedermarkt in een neerwaartse spiraal, waarbij de prijzen nog net niet halveerden. Van ruim €4.000 per ton zakte de DCA-notering van magere melkpoeder terug tot bijna €2.000 per ton. Ook volle melkpoeder en weipoeder daalden stevig. Sinds half april is de opwaartse lijn weer ingezet, deels dankzij de inzet van handelaren die de markt een impuls proberen te geven.

Het is echter niet waarschijnlijk dat de melkpoedermarkt hard gaat aantrekken. De voorraden zijn groot en de afzet op de wereldmarkt wordt als zwak omschreven, vooral doordat China weinig importeert. De exportcijfers van magere melkpoeder in januari en februari liggen wel aanzienlijk voor op vorig jaar, maar die vergelijking is wel troebel. Door de extreme krapte toen, zakten exportcijfers in 2022 ver terug. In februari exporteerden lidstaten gezamenlijk 66.275 ton. Dit is 40% meer dan in dezelfde maand vorig jaar, maar wel lager dan in de drie jaren daarvoor.

Global Dairy Trade
Uitgedrukt in dollars is Europees product redelijk competitief op de wereldmarkt. De verschillen met product uit de Verenigde Staten zijn beperkt. De prijzen op de Global Dairy Trade liggen ruim $150 per ton hoger, maar de opleving daar zette tijdens de veilig die gisteren (16 mei) plaatsvond niet door. Magere melkpoeder zakte nipt terug, terwijl volle melkpoeder een pas op de plaats maakte. Boter won wel wat terrein, maar cheddar ging juist terug in prijs. Per saldo daalde de gemiddelde prijs met 0,9% tot $3.488 per ton.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden