Shutterstock

Analyse suiker

Brazilië blijft suikermarkt verhitten ondanks oogst

10 Mei 2023 - Jesse Torringa

De suikerprijzen blijven hoog. Ook nu Brazilië bezig is aan een goede oogst, zorgt dat niet voor extra lucht op de globale suikermarkt. De krapte blijft de overhand hebben. De FAO-suikerprijsindex is in april fors gestegen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De FAO-suikerprijsindex steeg in de maand april met maar liefst 17,6%. Daarmee steeg de index voor de derde maand op rij en bereikte de index het hoogste niveau sinds oktober 2011. In een verklaring laat de wereldvoedselorganisatie weten dat de prijsstijging voornamelijk te maken heeft met de toegenomen bezorgdheid over de wereldwijde voorraden en de productieprognoses in grote landen als India en China. Maar ook de krapte in Europa zorgt voor extra druk op de ketel. Brazilië moest verlichting brengen op de suikermarkt, maar die bleef uit door een trage start van de oogst en weersomstandigheden die van negatieve invloed waren op de opbrengst.

Braziliaanse oogst komt op stoom
Na een wat trage start is de Braziliaanse suikerrietoogst in volle gang. De productie in verschillende regio's van het land, waaronder Centro-Sul dat het grootste suikerriet gebied is, lijkt hoger dan andere jaren. Canaoeste, de vereniging van suikerriettelers in São Paulo, verwacht dat fabrieken in Centro-Sul het volume gemalen suikerriet met tussen de 8% en 10% zullen verhogen in 2023/24, mogelijk tot 600 miljoen ton, volgens Notícias Agrícolas.  

Al langer wordt er rekening gehouden met de op één na grootste suikerrietoogst van Brazilië. Adviesbureau Datagro meldde dit weekend nog dat het naar verwachting 38,3 miljoen ton suiker zal produceren, een stijging van 13,6% ten opzichte van 2022/23.

Echter blijft het gissen hoeveel suikerriet daadwerkelijk wordt omgezet naar suiker, want er wordt verwacht dat er ook veel omgezet wordt naar bio-ethanol. De belastingen op accijns zijn toegenomen in Brazilië en dat stimuleert het omzetten van suikerriet naar bio-ethanol. Suiker mag dan ook behoorlijk aan de prijs zijn maar bio-ethanol hoeft niet geëxporteerd te worden zoals suiker. De handelsstromen van bio-ethanol zijn een stuk korter en dat weegt naast de prijs ook mee. Door de onzekerheid hoeveel suikerriet omgezet wordt naar suiker en doordat de oogst pas begonnen is, geeft dat de verhitte suikermarkt geen extra lucht op het moment.

Rebound op de suikermarkt
De suikerprijzen op de termijnmarkten zijn na een kleine dip vorige week weer teruggekomen op het punt waar zij daarvoor stonden. Ruwe suiker op de Amerikaanse termijnmarkt in New York is bijna op het niveau van 27 april, toen het elf jaar oude record verbroken werd van $27 per pond. Het witte suikercontract in London staat op $714,30 per ton op het moment van schrijven. De suikerprijs blijft hoog door de zorgen over het krappere aanbod en lagere producties wereldwijd.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden