Shutterstock

Nieuws Grondstoffen

Trendbreuk voor boter op Global Dairy Trade

18 April 2023 - Wouter Baan

Na een zwakke periode wint de zuivelmarkt eindelijk weer terrein. Voor het eerst sinds begin februari zet de Global Dairy Trade (GDT), de mondiale internetveiling in Nieuw-Zeeland, een behoorlijk flinke stap omhoog. Alle zuivelfabricaten delen in de winst, waarbij magere melkpoeder er bovenuit springt.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde prijs op de Global Dairy Trade, de GDT Prijs Index, stijgt met 3,2% tot $3,362 per ton. Daarmee krijgt de neerwaartse reeks geen vervolg. Met een prijsstijging van 7% neemt magere melkpoeder het meest in waarde toe. Gevolgd door cheddar (+5,7%) en boter (+4,9%). Op cheddar na zijn de hogere prijzen een trendbreuk. 

Dergelijke grote plussen zijn bovendien alweer even geleden. De hogere prijzen suggereren dat er meer koopinteresse is, al wordt dat niet bevestigd door het verhandelde volume. Die liep al voor de derde veiling op rij terug tot zo'n 22.000 ton. Voor de Europese markt betekent de hogere Global Dairy Trade desalniettemin eindelijk een positieve prikkel. In de afgelopen week veerden de prijzen in de Europese Unie al licht op en dat lijkt met deze uitslag een vervolg te kunnen krijgen.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden