Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Oekraïne en droogte drijven tarweprijs op

18 April 2023 - Jurphaas Lugtenburg

Zowel in Europa als in Amerika zaten de graannoteringen in de lift afgelopen handelssessie. Het gesteggel rondom de uitvoer van graan uit Oekraïne speelt daarbij natuurlijk een belangrijke rol. Maar de markt kreeg ook steun van het Crop Progress-rapport van het USDA. Tarwe blijft een zorgenkindje in de VS maar ook maïs staat vol in de aandacht van analisten en handelaren.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De granenmarkt zette een flinke stap omhoog afgelopen handelssessie. Het meicontract voor tarwe op de Matif sloot €6 hoger ten opzichte van de slotkoers voor het weekend op €256 per ton. Op de CBoT steeg het meicontract tarwe met 2,1% naar $6.96½ per bushel. Ook maïs en soja zaten in de lift op de Amerikaanse beurs. Maïs pluste 1,5% naar $676½ per bushel en soja sloot 1,1% hoger op $15.17 per bushel.

De ontwikkelingen rondom de uitvoer van graan uit Oekraïne stuwden de prijzen omhoog volgens analisten. Polen, Hongarije en Slowakije nemen maatregelen tegen de invoer van graan uit Oekraïne om de eigen boeren te beschermen, tegen de wens van Brussel in. Volgens de gegevens van het Oekraïense ministerie van Landbouw is circa 17 miljoen ton graan over spoor en weg via Europa geëxporteerd sinds de Russische invasie ruim een jaar geleden.

De onzekerheid over de export van graan uit Oekraïne wordt verder gevoed door Rusland dat forse bezwaren heeft tegen verlenging van de graandeal na half mei. De export van graan over de Zwarte Zee is nog belangrijker voor Oekraïne dan via de routes over het vaste land. Ter vergelijking sinds het uitbreken van de oorlog is ruim 40 miljoen ton graan via de havens uitgevoerd. Oekraïense boeren komen klem te zitten voor wat betreft de graanexport. Kiev probeert met name op Polen de druk op de voeren, maar het is een dun koord waarop gebalanceerd wordt. Warschau is als het gaat om humanitaire en militaire steun aan Oekraïne namelijk een van de voortrekkers in de EU.

Trage start zomertarwe
De granenmarkt kreeg ook steun van het Crop Progress-rapport van het USDA. In de wintertarwe in de VS zijn geen grote wijzigingen gedaan, maar wat is aangepast zorgt wel voor reuring onder analisten. 27% van het wintertarweareaal in de VS krijgt de status goed of excellent en dat is gelijk aan vorige week. Het percentage dat er slecht of zeer slecht opstaat is met 2 %punten verhoog naar 39% en dat is een relatief hoog percentage dat al ruim 25 jaar niet is voorgekomen. Vooral de belangrijke tarwestaten Kansas, Oklahoma en Texas springen eruit. Daar staat meer dan de helft van de wintertarwe er slecht of zeer slecht op. Met het zaaien van zomertarwe wil het ook nog niet erg vlotten. In de zes staten waar vrijwel alle zomertarwe in de VS wordt geteeld is 3% van het geplande areaal gezaaid. Het vijfjarig gemiddeld staat voor deze week op 7% en in Minnesota en Noord-Dakota is nog helemaal geen begin gemaakt met de zomertarwe.

Te nat om maïs te zaaien
Het zaaien van maïs in de VS gaat ook trager dan waar analisten op rekenden. Van het geplande areaal zit volgens het USDA 8% in de grond daar waar de handel rekende op 10%. Het vijfjarige gemiddelde staat voor deze week overigens op 5%, dus dat de Amerikanen achterlopen met de voorjaarswerkzaamheden kun je ook weer niet stellen. Met soja lopen de Amerikaanse boeren ook voor op andere jaren. 4% van het geplande areaal is gezaaid tegen 1% in het vijfjarige gemiddelde.

Het USDA kwam naast het Crop Progress-rapport ook met de exportcijfers. De maïsexport zorgde voor een verrassing. Analisten verwachtten een export ergens tussen de 300.000 en 725.000 ton, maar de werkelijke export kwam uit op iets meer dan 1,2 miljoen ton. De totale maïsexport van de VS komt daarmee dit seizoen tot nu toe uit op 21,4 miljoen ton. Daarmee loopt de totale export ruim 35% achter op vorig seizoen. De weerberichten in de VS zijn op het moment ook iets minder gunstig voor de maïstelers. In grote delen van de Midwest is de afgelopen dagen regen gevallen en vast droog weer zit niet in de tiendaagse verwachting. Verschillende analisten gaan er daarom vanuit dat het zaaien van maïs daardoor vertraging op gaat lopen de komende dagen en/of weken.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden