Shutterstock

Analyse grondstoffen

Markt koolzaadolie volop in beweging, maar laag

17 April 2023 - Klaas van der Horst

De koolzaadoliemarkt heeft een bewogen maand achter de rug. Medio maart dook de prijs voor koolzaadolie voor het eerst in bijna 25 jaar onder die van palmolie, ging fors lager, herstelde binnen twee weken en zocht vervolgens weer de weg naar beneden.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Momenteel beweegt de prijs voor koolzaadolie FOB Rotterdam rond de $960 per ton en lijkt die weer verder te dalen. Dat is inmiddels zo'n $70 per ton lager dan op het laatste hoogtepunt rond begin april, maar nog steeds $40 hoger dan op het dieptepunt kort daarvoor.

Veel voorraden, weinig vraag
De markt voor koolzaadolie wordt geplaagd door berichten over grote voorraden in zowel de EU, Canada, Oekraïne als Australië. Er zijn ook nog berichten dat China mogelijk een deel van zijn eigen voorraden weer terug op de markt zal zetten. Er is volop aanbod en te weinig vraag.
Dat komt volgens bronnen in de markt ook doordat er vrij weinig vraag is vanuit de markt voor biodiesel.

Vooralsnog lijkt koolzaadolie goedkoper te blijven dan palmolie. Daarvan zijn de berichten juist dat de markt weer iets aantrekt, door een krappere beschikbaarheid.

Groter areaal ingezaaid
Canola-olie, een variant van koolzaadolie, maar dan van een gewas dat minder ongewenste zuren produceert, wordt iets hoger gewaardeerd, en levert een premie op van zo'n $50 per ton. Voor het komende oogstseizoen wordt opnieuw een royaal aanbod van koolzaadolie verwacht omdat een groter areaal is ingezaaid dan vorig jaar. Ook dit doet geen hogere productprijzen verwachten.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden