Shutterstock

Analyse Grondstoffen

Gunstig weer zorgt voor lagere tarweprijzen

6 April 2023 - Max van der Heijden

De tarweprijzen blijven vooralsnog onder druk staan. Het gunstige weer voor het inzaaien van zomertarwe in de Verenigde Staten (VS), regenval in de door droogte geplaagde prairies en hogere Europese exportcijfers resulteerden gisteren en vandaag (tot halverwege de middag) in lagere noteringen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook lijkt de graanrel tussen Oekraïne en een aantal buurlanden - over het plaatsen van Oekraïens graan op de locale markten - alweer afgelopen. Nadat gisterenmiddag de Poolse minister van Landbouw nog zijn ontslag indiende, omdat de Europese Commissie geen maatregelen wilde nemen, kondigde de Oekraïense president Zelensky vandaag aan dat hij de komende dagen enkele besluiten gaat aankondigen om wat van de woede bij Poolse boeren weg te nemen. "We hebben een oplossing gevonden. Ik geloof dat we de komende dagen en weken eindelijk alle problemen kunnen oplossen. Het is namelijk niet mogelijk dat er problemen zijn tussen zulke nauwe partners en vrienden als Polen en Oekraïne'', zo vertelde de president bij een persconferentie. 

Geen gewasverlies
De afgelopen dagen verschenen er berichten dat hevige regenval en hagel de Indiase tarwegewassen zwaar hadden beschadigd. Volgens de Indiase staatssecretaris van voedsel is de schade echter verwaarloosbaar. Sanjeev Chopra liet weten dat het land waarschijnlijk uitkomt op een oogst van 112 miljoen ton en er in het allerslechtste geval een minimale productiedaling is. Volgens Chopra wordt het productieverlies in Punjab en Haryana gecompenseerd door andere delen van het land, waar de oogst iets later is ingezaaid.

In de VS zijn de zorgen over het weer omgeslagen. Zo wordt regen verwacht in de door droogte geplaagde zuidelijke prairies waar de wintertarwe groeit. Droog en zonnig weer in de Midwest en op de Noordelijke prairies is daarbij goed nieuws voor het inzaaien van de zomertarwe. De VS exporteerde 194.000 ton tarwe in de week eindigend op 30 maart. Dat is aan onderkant van de schatting van handelaren, die tussen de 100.000 en 350.000 ton hadden verwacht. 

Koersen
De tarwekoers op de Matif daalde halverwege deze donderdagmiddag met een minimale 0,48% naar €254 per ton. Op de CBoT daalde de koers harder met 1,63% naar $249,95 per ton. 

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden