Shutterstock

Analyse Zuivel

Vloeibare zuivel krijgt weer klappen, kaas positiever

31 Maart 2023 - Klaas van der Horst

Met de Paasdagen in aantocht lijkt de zuivelhandel iets verder te kalmeren. Ook veel prijzen gaan verder onderuit, het hardst de vloeibare producten: room en concentraat. rauwe melk is ook zwak. Uitzondering zijn deze week de folie- en mozzarella-kazen.

Lees Foodbusiness 14 dagen gratis

Maak gratis én vrijblijvend 14 dagen kennis
met onze marktinformatie

Onbeperkt alles lezen?

Kies het abonnement dat het beste bij u past

  • Toegang tot alle Premium marktinformatie
  • Technische Analyse van grondstoffen en valuta
  • Inzicht in actuele prijzen en noteringen
Voordeligste keuze
Heeft u een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Hoe lang deze situatie zo blijft tegen de achtergrond van een nog oplopende melkaanvoer, is onduidelijk, maar voor nu lijken de producenten van Goudse en Edammer foliekaas en ook van mozzarella relatief stevig in hun schoenen te staan. Er heten volgens handelaren amper voorraden te zijn van deze kaassoorten. Ook verloopt de levering niet altijd even vlot. Of dit ligt aan de productiecapaciteit of aan logistieke haperingen is niet geheel duidelijk.

Iets vergelijkbaars gebeurt op de weipoedermarkt. Daar staat met name druk op de feed-weipoeder. Dit product vindt met moeite een koper. Wie wei wil hebben voor diervoeding en kan omschakelen, kiest voor vloeibare wei, want die is, zoals gezeg,d voor bijna niets te koop en drogen kan amper uit. Weipoeder voor food-toepassingen is wel iets duurder, maar ook dit product verkoopt matig.  

Bij boter is eveneens een gestage daling van de prijzen waarneembaar, maar in tegenstelling tot de melkpoedermarkt zijn hier bij de producenten en handelaren minder zorgen over de markt. Het winterboter-seizoen loopt ten einde en de tijd van de voorjaarsboter komt er aan. Daarbij zijn de prijzen en ook de verwachtingen van de markt zodanig dat diverse partijen een deel van de beschikbare boter in de opslag doen voor de tweede helft van het jaar. De verwachting is dat de vraag dan zal aantrekken en de prijzen opveren.
Dit helpt ook de prijsvorming voor dit moment. Te meer omdat er al meer goedkope boter vanuit onder meer Ierland op de markt komt.
{{dataviewSnapshot(46_1680188771)}}

Is de prijsdaling bij boter volgens de DCA-notering nog tientjeswerk, bij room gaat het er ruwer aan toe. Daar ging de notering deze week met €360 per duizend kilo omlaag. Dit is bijna zeker wel een direct Paas-effect. Het kan zijn dat volgende week nog enkele partijen nog wat laatste inkopen doen, maar de grote volumes die nodig waren voor de Paasdagen, zijn ingeslagen en vervolgens is het even rustig op de markt.

{{dataviewSnapshot(46_1680188841)}}

Eenzelfde effect is zichtbaar bij magere melkconcentraat, maar dan in nog sterkere mate. Hier ging de prijs met €215 per ton, ofwel met bijna 14% omlaag, naar €1560. Dit is de notering, maar er worden uitschieters naar beneden genoemd tot €1400 per ton. Dit betreft dan wel productspecificaties die niet iedereen passen.

Gat spotmarkt en uitbetaalde prijs
De prijzen voor rauwe melk gaan iets rustiger naar beneden, op een vrij kalme markt, maar dat komt ook doordat verwerkers proberen te vermijden dat rauwe melk op de markt komt. Het zou de spotmelkprijs veel verder doen dalen dan nu gebeurt. 

Met een gemiddeld betaalde melkprijs voor maart die nog steeds boven de €50,00 ligt, is het gat met de spotmarkt (onder de €30,00) trouwens nog altijd erg groot. De grondstofwaarde van zuivel ligt ondertussen iets onder de €40,00. Voor melkveehouders is de uitbetaling dus nog steeds goed, verwerkers leggen toe.

Bel met onze klantenservice 0320 - 343 368

of mail naar support@foodbusiness.nl

wilt u ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in uw inbox

Aanmelden